Патриарх Неофит дарявал заплатата си на църквата в село Тетово

Патриарх Неофит е бил таен дарител, става ясно от думите на кмета на село Тетово Калоян Терзиев. До миналата година не само Неофит, но и семейството на покойния му брат Димитър са дарявали ежемесечно за храма „Света Параскева“.

„Негово Светейшество е безсребърник. Аз го помня от малък. Знам за него само хубави неща“, казва кметът, цитиран от „България Днес“.

Според приближените до Неофит той дарявал всичките си пари обратно на църквата. Въпреки че получавал заплата от две места – от митрополията и в качеството му на Софийски митрополит и от синода като патриарх, той отделял само малко средства за себе си, останалото избирал да дарява на бедни, нуждаещи се или за църкви.

„Мъката ми е голяма! И другите сини, добри очи се затвориха за вечен сън. Светъл път. Братя Двоицу завинаги заедно! Бог да прости!“.

Това сподели племенникът на покойния патриарх Неофит – Стефан Димитров. Той е един от двамата синове на брата на патриарха, който си отиде от този свят на 11 януари. Другият дълги години работеше в чужбина като оперен певец – Симеон Димитров.

Двамата мъже останаха сираци, след като освен баща им преди два дни се спомина и чичо им – Симеон, известен като Неофит, Патриарх български.

„Тежко ми е много, защото и баща ми си отиде преди два месеца. Не мога да говоря още. Звъняха ми от повечето медии, но не сега, не искам“, каза талантливият Стефан Димитров.

И той, и брат му, както покойните им баща и чичо пеят ангелогласно, по думите на близките им.

Стефан бе един от хористите, които създаваха неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която дълги години бе негов втори дом. И двамата племенници на патриарха бяха негова изключителна гордост.

„От съвсем малък съм в храма, специално в катедралата „Св. Ал. Невски“, тъй като баща ми, разбира се, е диригент от много години назад, майка ми също пееше в хора – разказва Стефан Димитров. – И когато имаше служби, аз винаги бях с тях. И от малък, съвсем малък, може би съм бил на 4 или 5 годинки, все пак, за да не стоя така, те решиха да ми дадат шанс и аз участвах в самата служба. Бях подстриган като иподякон и участвах в службата дълги години наред. И така те са в хора, аз съм в олтара и участвам в богослужението. Всички заедно сме в църквата.“

Като тийнейджър Стефан искал да е различен, да не се занимава с музика и дори завършил бизнес администрация. Брат му обаче все настоявал да го заведе при музикален педагог. След дълги увещания това се случва, а оценката е категорична.

„Проф. Рени Бръмбарова за първи път ме чу. Започнахме да работим и няколко упражнения, разпяване. Свършихме и чакаме тя да каже професионално мнение. Тя каза, че има доста материал, много работа, но все пак има смисъл. И аз реших да опитам. Айде още един път, айде още един път…“

Талантът е възпитаник на френската гимназия.

Работил е с педагози от световна величина – Карло Коломбари, Анна Томова-Синтова и много други. Димитров не обича да спекулира с роднинството си с патриарха. Като роден чичо той го е гледал на оперната сцена, слушал го е и като солист на хора на „Св. Александър Невски“, а баща му – диригентът Димитър Димитров, е създател на хор „Йоан Кукузел“.

И не е чудно, че Стефан Димитров имаше и великолепни изпълнения в Националната опера и балет в столицата. Известно време той е на щат там, но по желание напуска и вече работи като брокер. Стефан има и дъщеричка, която обожава и тя също е закърмена с християнството и песнопенията на хора.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram