Парламентът може да остане без позиция за Украйна

БСП напусна пленараната зала след старта на обсъжданията. Премиерът Кирил Петков разговаря с лидерката Корнелия Нинова

По информация на бТВ е възможно общата декларация на парламентарните партии по повод войната в Украйна да не бъде подписана от две групи – на „БСП за България“ и на „Възраждане“. Причината е, че депутатите на двете политически сили не са съгласни с формулировката „Санкции за Руската федерация“.

Втори ден партиите в Народното събрание не могат да се разберат за обща позиция, а днес в пленарната зала се изпокараха дали тя или приемането на бюджета на държавата е по-важно в този час.

Днес е третият пореден ден, в който депутатите гледат бюджета на държавата. И вчера, и днес партиите в парламента се събираха, за да мислят обща декларация, но така и не успяха да намерат консенсус.

“В комшията гори и не можем да се правим, че нищо не се случва и да се занимаваме с алинеи и точки. Сигурно сме единственият парламент, който още няма позиция. Нито властта, нито коалицията е по-голяма от държавата”, скочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който поиска дебатите по бюджета да бъдат прекъснати, за да се приеме обща позиция на парламента за войната.

Почти пет часа няма съгласие между групите в НС за една обща декларация, както заявихме в началото на деня. Преди дни предложихме текст на декларация, той все още не е разгледан. Днес направихме множество компромиси и изчакахме достатъчно дълго за една единна декларация, каза пък шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова. И поиска в 16 ч. да бъдат поканени шефовете на служби (ДАНС, ДАР, началникът на отбраната и т.н.) и външния и вътрешен министър на извънредно закрито заседание.

Намираме се в изключително сложна ситуация, затова би било безотговорно да оставим държавата без бюджет. В момента текат много активни косултации с нашите европейски партньори и в държавата. Затова предлагам да бъде продължен бюджета и да проведем закрито заседание утре. В момента едно изслушване не би помогнало за изясняване на ситуацията, утре ще има по-актуална информация, каза обаче председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Няма да остане страната без бюджет, ако трябва ще работим цяла нощ, но да оставим българският парламент без позоция, е знак към Украйна, знак към всички. Не ни трябва позиция само на президента, само на правителството, трябва ни позиция на Народното събрание, тук е целият народ представен. Цял свят и цяла Европа ни гледа, не може да чакаме никой да се върне от Брюксел, ако премиера има важна задача да отиде и да се върне, ще го направим с останалите, които са тук. Не става дума да получим актуална информация, а да покажем позиция на българския парламент, настоя и Йордан Цонев от ДПС.

Удължили сме бюджета до 31 март, държавата без бюджет няма да оставим, но има спешна ситуация, на която трябва да реагираме. Изумително е нежеланието на част от мнозинството да разбере това. Дайте да си приемем декларацията и след това ще работим и нощ, и ден, както се казва. Не се опитваме да ви бавим работата така, както най-вероятно възприемате ситуацията. Срамота е българският парламент да няма позиция, коментира и Даниел Митов от ГЕРБ.

Предложението на Карадайъ да бъде прекратено разглеждането на бюджета обаче не се прие първоначално. То обаче бе прегласувано и вече мина в пленарната зала с гласовете на 57 депутати от ГЕРБ, 32 от ДПС, 24 от “Има такъв народ” и четирима от ДБ.

В 16 ч. депутатите ще изслушат и шефовете на служби и външния и вътрешен министър. БСП, които бяха против, пък напуснаха пленарната зала. Преди минути в стаята им в парламента влезе лидерът на социалистите и вицепремиер Корнелия Нинова. А малко след нея там влезе и премиерът Кирил Петков.

Източници: „24 часа“, бТВ, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram