Пак смени в борда на „Автомагистрали“, този път тихомълком

Бордът на директорите на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД е променен за пореден път тази година, този път тихомълком, без МРРБ да съобщи за това.

От тричленния допреди няколко дни борд е освободен Валентин Вълков, но за сметка на това са назначени трима нови членове, т.е. съветът на директорите е вече 5-членен. При това и петимата са назначени вследствие на проведени конкурси, а не „временно до провеждане на конкурс“, какъвто беше статутът на досегашния борд.

Конкурсите всъщност бяха два, като единият – за трима представители на държавата в борда на директорите, бе проведен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и е бил спечелен от Десислава Христова и Иван Станчев, които и досега управляваха „Автомагистрали“ ЕАД, и от Филип Маркулиев.

По-любопитен е вторият конкурс, който е за двама независими представители в борда на директорите. Той се е провел от Агенцията за публичните предприятия и контрол и според крайното класиране, което още стои на сайта на агенцията, първите двама класирани са Владимир Трифонов и Стоян Беличев, който бе директор на „Автомагистрали“ до лятото и когото служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова успя да уволни чак на третия опит. Вместо него обаче вторият независим представител на държавата се оказва Гено Георгиев, който е класиран на трето място във въпросния конкурс. На четвърто и на пето място са класирани съответно Иван Коларов и Стефко Василев.

Смяната в борда е станала на 20 септември, а на 27 септември новите пет човека са променили и устава, така че „Автомагистрали“ ЕАД има вече двама изпълнителни директори – Десислава Христова и Иван Станчев, които представляват дружеството заедно и поотделно. Вписването на промените в Търговския регистър е станало няколко дни по-късно, а още няколко дни по-късно – в късния следобед в сряда, дружеството пусна на сайта си кратко съобщение за новите членове на борда на директорите без подробности.

Още на 30 септември „24 часа“ писа, че заплатите на Десислава Христова и Иван Станчев са изравнени и са вече над 10 хиляди лв. месечно. Същия ден от „Автомагистрали“ разпространиха съобщение, че това е станало от 10 август, тъй като тогава функциите на Десислава Христова са променени и тя има равни права с изпълнителния директор Иван Станчев. Но в съобщението се премълчаваше, че в действителност Христова също е вече изпълнителен директор, макар че към онази дата, това вече се е знаело.

Източник: „24 часа“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram