Откриват улица на името на Васил Левски в Италия

В италианското градче Болгаре в областта Ломбардия кръщават улица на името на Апостола на свободата Васил Левски. Тя ще бъде официално открита от посланикът на България в Италия Тодор Стоянов, съобщи БНР. Поканена е и делегация от община Враца.

Идеята е на генералния ни консул в Милано Таня Димитрова.

Градчето Болгаре с население около 7000 души e в съседство на град Бергамо. Съществува от времето на Римската империя. Според историци връзката между България и името му се дължи на българите появили се в него през VI век.

Повод за отбелязване на тази връзка е откриването на улица в нов квартал, носеща името на една от най-забележителните личности от нашата история Васил Левски. Освен представителите на българската дипломация начело с посланик Тодор Стоянов, на откриването на новата улица ще присъстват и кметовете на Болгаре Лучано Редолфи и на Враца Калин Каменов.

Художникът Алцек Мишев, чийто прадядо е крил у дома си Левски, ще разкаже за българския революционер. Българската певица Никол Паласчева от италианския X Factor с псевдоним Ника Парис ще изпее националния ни химн.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram