Още 5 млн. лв. за дезинфектанти и маски в деня на вота искат общините

265 български общини се подготвят за извънредните парламентарни избори на 11 юли. Те сами трябва да закупят дезинфектанти и лични предпазни средства за изборните секции докато чакат и машините за гласуване.

При предишния вот от 4 април бяха открити редица нарушения в доставките от Здравното министерство, показа разследване на БНР.

Един от тях е, че съдържанието на дезинфектанта за ръце не отговаря на изписаното на етикета. Тогава държавата задължи общините да купят дезинфектанти, за които производителят е длъжен да издаде декларация за съответствие и информационен лист какво съдържа биоцидът.

България е в зелената зона по заболеваемост от Covid-19, но противоепидемичните мерки са в сила до 31 юли, включително и за извънредните парламентарни избори на 11 юли.

С постановление № 188 от 17 май на Министерски съвет бяха насочени 2,1 млн. лева за осигуряване на здравословните и безопасни условия за работата на районните и секционните избирателни комисии. Това бяха и парите за лични предпазни средства и дезинфектанти и на изборите през април.

По думите на областния управител на Велико Търново Георги Гугучков дезинфектанти и индивидуални средства за защита ще бъдат осигурени децентрализирано.

За разлика от изборите през април, когато дезинфектанти, маски, ръкавици и гащеризони бяха поръчани и доставени от Здравното министерство, сега парите са разплатени по области за районните комисии и по общини за секционните.

Тези парите са недостатъчно, за да се изпълни здравният протокол за изборите, разписан от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заяви кметът на Димитровград Иво Димов. Като заместник-председател на Националното сдружение на общините той поиска от служебния премиер Стефан Янев още 5 милиона лева за общините.

Общините са похарчили тези пари от своите бюджети за вота на 4 април, но те не са им възстановени, аргументира се Иво Димов.

„Във всяка секция да има хора, които да проверяват температурата на влизащите, включително през определен период от време да се дезинфекцират средствата и се оказа, че голяма част от тези дейности са дофинансирани през бюджетите на общините. За всички 265 общини, по груби сметки, би трябвало да се дофинансират с близо 5 милиона лева, за да спазим този протокол. Ние и без това не разполагаме с кой знае колко свободни средства. Не е разумно, според мен, да ги даваме за национални избори, точно общините“.

На този етап няма яснота ще бъдат ли отпуснати поисканите от Националното сдружение на общините 5 милиона лева за дезинфекция на изборите.

Общините са похарчили тези пари от своите бюджети за вота на 4 април, но те не са им възстановени, аргументира се Иво Димов.

„Във всяка секция да има хора, които да проверяват температурата на влизащите, включително през определен период от време да се дезинфекцират средствата и се оказа, че голяма част от тези дейности са дофинансирани през бюджетите на общините. За всички 265 общини, по груби сметки, би трябвало да се дофинансират с близо 5 милиона лева, за да спазим този протокол. Ние и без това не разполагаме с кой знае колко свободни средства. Не е разумно, според мен, да ги даваме за национални избори, точно общините“.

На този етап няма яснота ще бъдат ли отпуснати поисканите от Националното сдружение на общините 5 милиона лева за дезинфекция на изборите.

На този етап няма и яснота кой ще купи и осигури памука и спиртния разтвор за дезинфекция на машините за гласуване. На изборите на 4 април за това по два договора Здравното министерство похарчи 29 754 лева за общо 9500 машини.

Маски с висока защита сега се предвижда да има само за Covid секциите и за подвижните секции за карантинираните, но не и в стандартните изборни секции. Няма определени количества дезинфектанти за ръце, под и повърхности трябва да бъдат осигурени във всяка секция.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram