Официална лъжа: Тройно повече отчетени от реално ваксинирани във Враца

Здравните власти въртят внушителни манипулации със статистиката около имунизацията срещу коронавирус, разкри журналистическа проверка на Зов нюз. От медията са изпратили запитване до РЗИ-Враца за броя на битите ваксини в областта, а отговорът се оказа странен отчет с повече от двойно разминаване в цифрите.
Според официалните данни общо 5506 души са с бити препарати срещу К19 в града и областта. Когато се погледнат обаче числата по брой дози в същия документ, сметката е наполовина: с една са ваксинирани 1795 души, а 709 души са със завършена имунизация (приложени са и 2-те дози от ваксината). т.е инжекция е поставена на 2504 души. Тук веднага се откроява очевидно разминаване в сметките на местната Здравна инспекция.
Ако двете категории се броят отделно (имунизирани с една и две дози, съответно), то разликата между 5506 и 2504 е равна на 3002 души. Щом всички имунизирани влизат в категория “вече имунизирани с една доза”, то общият брой на имунизирани граждани следва да бъде 1795. В този случай разликата става дори по-голяма: 1795 от 5506  са 3711 души, т.е. повече от двойно.
Не е ясно къде изчезват над 3000 души, които са ваксинирани и дали изобщо съществуват в регистрите на имунизирани граждани.
От друга страна, това е пример само за отделно взета област. С голяма вероятност може да се предположи, че ситуацията е сходна и в другите области. Така цялата национална статистика, която и без друго е най-изоставащата в ЕС ще се окаже надута.
Зовнюз напомня, че още от началото на пандемията, а и останалите колеги се борят със съмнителните справки на Здравната инспекция, но този документ може би най-пълно доказва как работи една отделно взета държавна институция, каквато е РЗИ–Враца.

„Медите многократно са публикували и неверните отчети (по правило със занижение) на броя заразени, имало е и данни за контрола на карантираните, сведен до нула, както и за бездействието за прилагане на противоепидемичните мерки“, пише сайтът.
Темата за ваксините е много актуална и ще бъде неприятна за министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, ако няма обяснение  за разминаването в бройката. Освен, ако МЗ не е наредило този модел на поведение,посочват от Зов нюз.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram