От ПП-ДБ настояват Митрофанова да бъде извикана в МВнР и да даде обяснение за изказването на Толстой

“Настояваме руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде извикана в МВнР и да даде официален отговор пред българската държава дали изразената от Толстой позиция е официална държавна позиция на руското правителство по отношение на България”.

Това заяви от парламентарната трибуна Ивайло Митовски от ПП-ДБ във връзка с със скандалното изказване на зам. председателя на руската Дума Пьотр Толстой, че България е евентуална цел на руската военна агресия.


“ДАНС и специализираните служби да дойдат в НС да дадат категоричен отговор има ли основание руската диаспора по българското Черноморие да бъде възприемана като заплаха за гражданския мир в страната ни и ако има индикации за подобни очаквания да бъдат предприети адекватни институционални мерки за контрол с цел гарантиране сигурността на българските граждани”, добави той.

От ПП-ДБ искат ДАНС и специализираните служби в България да отидат в Народното събрание и да дадат категоричен отговор има ли основание руската диаспора по българското Черноморие да бъде възприемана като заплаха за гражданския мир в страната ни и ако има индикации за подобни очаквания, да бъдат предприети мерки за контрол с цел гарантиране сигурността на българските граждани.


Депутатът коментира, че от ПП-ДБ са категорични, че България не може и не бива на никаква цена да бъде превръщана в мишена на нездрави политически щения и външни интереси. Митковски припомни, че България е пълноправен член на ЕС и НАТО, но отбеляза, че като граждани на самостоятелна и демократична държава, за всички нас над всичко са съхраняването на националния суверенитет и сигурността на българските граждани.

Припомняме, че на 23 юли Атлантическият съвет изпрати своя позиция по повод поредната руска хибридна агресия срещу България свързана със скандалното изказване на зам. председателя на руската Дума Пьотр Толстой.

Позицията е изпратена и до президента, председателя на парламента, премиера и министрите на външните работи, вътрешните работи и отбраната на Република България, както и за информация до посолствата на съюзните държави от НАТО и на партньрските държави от Черноморски регион – Украйна, Грузия и Молдова.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram