Откриха скандалната изложба с транссексуалните модели

Откриват фотографска възстановка на картини на Владимир Димитров – Майстора – с транссексуални модели. Изложбата е озаглавена „Другите българки“. Проектът предизвика бурни дебати и протест на политическа партия „Възраждане“, обобщи „Нова телевизия“.

Преди 12 години, вдъхновен от трансформацията на свой близък в транссекусална жена, Михаил Вучков решава да осъществи проекта „Другите българки“.

„Тя се стремеше да стане това, което е. И накрая получи само затворени врати и шамари в лицето. И си казах така – това просто не е честно”, твърди Михаил Вучков – фотограф и автор на изложбата.

Когато разбира за идеята – общинският съвет в Кюстендил, гласува протестна декларация, която изпраща до Министерството на културата и до организаторите на изложбата. В града, с който е свързан целият живот на Владимир Димитров – Майстора, не приемат идеята за пресъздаване на картините му.

„Това е една много сериозна подигравка към Майстора, към неговото творчество, бих казал и към ценностите и бита на българина, защото Майстора е една икона в изобразителното изкуство. Това е грубо вмешателство и абсолютно недопустимо да се случи, надяваме се да не се случи тази изложба”, посочва Иван Андонов, председател на Общинския съвет в Кюстендил.

„Тази изложба започна да разлиства, разлиства, разлиства (показва) едно лице на нашето общество, което придоби за мен малко застрашителни параметри… това официално означава, че българската администрация, т.е. държавата приема трансфобска реч”, категоричен е авторът на изложбата.

Целта на автора на изложбата – да покаже, че транссексуалната общност съществува. И още: ”Всяко човешко същество е красиво и има своята красота. И преди всичко трябва да разберем, че не е човешко да не харесваш човеците”.

Проектът е подкрепен с 10 хиляди лева от национален фонд „Култура“. С мотивите – да се даде видимост на общността.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram