Октай: Трябаше да арестуват Борисов още преди 2 години. От снощи треска тресе всички грабители на държавата

рестът на бившия премиер Бойко Борисов е закъснял. Трябваше да се случи преди две години, когато лъснаха снимките от спалнята с пачките и кюлчетата, както и след публикуваните в медийното пространство данни от Васил Божков за съвместните им далавери. Това коментира в интервю за Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай.

Той определи изнервеното поведение на гербаджиите като очаквано. „След снощния арест треска ги тресе всички, които организирано участваха в разграбването на страната от малките общини и на всички нива в държавата“, смята Октай.

Какво ще се случи в българската политическа кухня в близко бъдеще и какъв знак е идването на американския военен министър у нас, четете в цялото интервю с политическия анализатор:

Как ще коментирате горещите събития от снощи и ареста на бившия премиер Бойко Борисов? Навременен ли е той?

Този арест е закъснял. Той трябваше да се случи преди две години, когато лъснаха снимките от спалнята с пачките и кюлчетата, както и след публикуваните данни от Васил Божков в медийното пространство за съвместните далавери с Бойко Борисов, Менда Стоянова, Владислав Горанов и с посредничеството на Севдалина Арнаудова. Трябва да наблюдаваме поведението на прокуратурата в тази ситуация – дали отново ще разтвори чадър и ще потвърди бездействието си от последните две години по същите тези събития, които споменах по-горе.

Тази вечер изтичат 24-те часа, които Борисов трябва да прекара в ареста. Каква ще е развръзката?

Неслучайно разследващите органи от Националната полиция не са търсили съдействие от прокуратурата, защото тя по-скоро би ги саботирала, отколкото да им съдейства за продължаване на работата по такива сложни разкрития. Когато беше арестуван човекът, изтеглил парите по аферата „Хемус“, в момента, в който се искаше съдействие за по-нататъшни разкрития, прокуратурата направи всичко възможно да затвори устата на този свидетел, дори нападна ГДБОП за тяхната работа. Всичко това ще го видим отново днес, убеден съм. Всички ние трябва да осъдим пасивността и това, че главна прокуратура по-скоро е структура, която прикрива престъпленията, извършвани по време на управлението на Бойко Борисов. Оттам нататък вече очаквам разплитането на дейността и на главна прокуратура, и на специализираната прокуратура при използването им като бухалки и за прикриването на престъпленията на бившите управляващи.

Как ще коментирате поведението на гербаджиите? Видимо изнервени са.

Това поведение е очаквано, не само на гербаджиите. След снощния арест треска ги тресе всички, които организирано участваха в разграбването на страната от малките общини и на всички нива в държавата. През последните 12 години при управлението на Бойко Борисов, но и неговото управление като кмет на София, и като главен секретар на МВР от 2001 година, България плавно и постепенно се превърна в държава на мафията по модела на групировките. Гражданите бяха смазани, правата им бяха отнети, бяха разграбени – типично по модела на мутрите в държавата, като групировките от Прехода. Всичко това всъщност накара младите хора преди две години да излязат на площада и да се опитат с протестната вълна на промяната да си отвоюват превзетата от мафията във всички сектори на управлението страна.

Според защитника на Бойко Борисов адв. Менко Менков този арест е по сигнал на БОЕЦ. Това как Ви звучи?

Всеки има право да използва различни методи на защита или на пропаганда в публичното пространство, за да се заблуди обществото. Най-важното е какво ще последва след този арест, какво ще се случи в политическата кухня на България. „Продължаваме промяната“ и Кирил Петков като министър-председател не трябва да търсят толкова силни външни врагове в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, отколкото в коалиционното им пространство. Защото когато тръгваш да правиш такава сложна коалиция и в едно коалиционно пространство съжителстват демократична, натовска и проевропейска политически формации, и антинатовска, антиевропейска, путинистка структура в лицето на БСП и Корнелия Нинова, много трудно можеш да стигнеш до важни за държавата решения. Сега ситуацията е много сложна заради войната в Украйна. България е много важна логистика за НАТО, но е разграден двор, границата ни с Черно море също е разградена. Няма начин натовските служби да не са разтревожени от хаоса в България. Днес наблюдаваме тотален хаос при ключово важни решения за колективните органи на НАТО и колективната сигурност на Европа. Независимо, че Кирил Петков казваше, че е свил сърмите на руската посланичка Митрофанова, днес с нейната декларация се вижда, че това не е така. Всичко това показва една слабост и хаос в управлението заради разногласията вътре в коалицията – като орел, рак и щука. Ето това е слабостта на управлението. Много бихме искали да имаме едно единоначалие при управлението на страната, с един сериозен лидер в държавата, не визирам президента, защото той няма такива правомощия, за да може нашите съюзници да знаят с кого да преговарят.

Прецедент е идването на американския военен министър /Лойд Остин – бел. ред./ след 17 години в Европа. Той удължава присъствието си в Европа, за да може дойде в България. По същия начин очакваме и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да удължи програмата си и да посети страната ни. Това е много лош знак за недоверие към управляващите в България.

Споменахте, че сега е важно какво ще се случи в политическата кухня на България. Какви са възможните сценарии?

Тази сложна ситуация и този хаос непременно ни водят към предсрочни избори. Следващите дни, след прокурорския чадър над Борисов, ще наблюдаваме едно агресивно поведение на бойковистите в България, които ще яхнат вълната на различни настроения в страната, за да парализират държавата. Убеден съм, че можем да броим следващите месеци краят на това управление, за съжаление. Отиваме към предсрочни избори и приказките, че по време на война не се правят избори са фалшива теза. Но не бива да допускаме дестабилизация на страната от тези политически сътресения. Смятам, че българите обезателно ще търсят нов лидер.

Според Вас в чие лице могат да го открият?

Бъдете сигурни, че е възможно Стефан Янев и бъдещият му политически проект да предизвикат политическо цунами. Ще се случи политическо цунами, подобно на Костов пред 1997 година или Царя през 2001 година. Обществото е уплашено и тревожно и в такива ситуации търси лидер, който да успокои ситуацията. Зависи обаче какво име ще носи политическата формация на Янев, каква концепция ще има, дали ще има стари и компрометиращи личности около този проект.

Интервю на Веселка Иванова

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram