Около 3,2 милиона пътници очакват летищата във Варна и Бургас през следващата година


Очакванията са през 2022 година през летищата във Варна и Бургас да преминат около 3,2 милиона пътници, каза днес във Варна Франк Кванте, главен изпълнителен директор на оператора на двата аеропорта „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД, който сред участниците в петото издание на форума „Туризъм експо – дестинация Варна“.

Той уточни, че броят на пасажерите, преминали през двете летища през тази година, е удвоен в сравнение с 2020 г. През 2020 година пътниците на двете летища бяха 1 милион, през тази година са 2 милиона, обясни Кванте. Той допълни, че аеропортът във Варна е с по-добри резултати в сравнение с южния крайморски град.

През август, който е традиционно най-силният месец за двете летища, трафикът е достигнал до 60 процента от този през силната 2019 година, каза още Кванте. По думите му по този показател обаче Гърция и Турция с по-добри резултати, което означава, че страната ни трябва да засили рекламата си на чуждите пазари.

В отговор на въпрос за целогодишните полети от двете морски летища Кванте посочи, че през зимата във Варна има по-силен трафик, отколкото в Бургас. Той изрази съжаление, че една от нискотарифните авиокомпании прекратява част от своите маршрути от и до южния крайморски град. Хубаво е, че нова авиокомпания ще осъществява ежедневно полети Бургас-София, допълни Кванте. За Варна той посочи, че трафикът през зимата е сравнително устойчив и са планирани полети до 20 дестинации, като има шанс броят на пасажерите през предстоящите месеци да бъде по-голям от този през същия период на 2019/2020 г./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram