Обсъждат около 40 лева на ден компенсация за украинските бежанци

Правителството обсъжда сумата от около 40 лева на ден компенсация за храна и престой на украинските бежанци, настанени в български хотели. Това каза в Бургас министърът на туризма Христо Проданов. Средствата ще бъдат изплатени със задна дата за периода след 24 февруари, когато започнаха военните действия в Украйна. Засега сумата ще се изплаща за период от 3 месеца.

В министерството на туризма са постъпили искания от хотелиерите за компенсации в размер от 20 до 160 лева, каза министър Проданов. Сумата, която се обсъжда, е по 40 лева на ден за украински гражданин, настанен в хотел.

„Казвам ориентировъчно, не казвам твърда цифра, за да не стават фалшиви новини в публичното пространство. Към някаква такава сума се ориентирам, защото горе-долу, това според нас ще покрива разходите, а в същото време, както ви казах, ние изразходваме държавни средства, изразходваме средствата на всеки един български гражданин, така че трябва да сме икономични, и в голяма степен пестеливи, защото знаете, че както украинците, които в момента бягат от войната, така имаме и много български граждани, които едвам свързват двата края“. 

Средствата за компенсации на хотелиерите по всяка вероятност ще започнат да се изплащат от началото на следващата седмица, каза Христо Проданов. Легловата база за настаняване, с която разполагаме, е голяма, допълни още той.

„Ние нямаме като идеи и цел да настаняваме украинските граждани само по българското Черноморие. Във вътрешността на страната също имаме една изключително голяма база“. 

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Обсъждат около 40 лева на ден компенсация за украинските бежанци

  1. По селата в родопите и Странджа има пустеещи къщи – там ще бъдат настанени и без пари. И ще могат да си засеят разсад за домати и краставици, да прекопаят някой двор, да си изкарат нещо и за прехраната.

Comments are closed.