НСО и жандармерията охраняват министър Йоловски след негова молба и жалба за натиск по обществени поръчки

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е със засилена охрана от НСО, а на семейството му е назначена охрана от ГД “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”. “24 часа” научи, че това е станало по негово искане след изслушването му в КПКОНПИ.

Миналата седмица, когато избухна скандалът с доклада на ДАНС, в който бе описано как заместникът му Михаил Стойнов снима генерирането на кодове за машините, депутати разказаха как министърът се оплакал от политически натиск. Той им разказал за това пред председателя на парламента при изслушването, на което го повикаха, преди ЦИК да отмени машинното гласуване за първия тур на местните избори.

Заплахите били свързани с възлагането на обществени поръчки в областта на електронното управление, като шефовете на парламентарните групи на ИТН и ГЕРБ Тошко Йорданов и Десислава Атанасова обявиха, че ставало въпрос за поръчки за над 600 млн. лв. Заместникът на Слави Трифонов съобщи как по време на председателския съвет в НС Йоловски разказал, че депутатите от ПП-ДБ Божидар Божанов и Кирил Петков “го натискали” подобряването на сигурността на “Информационно обслужване” да не минава през обществени поръчки на открити процедури, а да се “раздадат на подходящите хора”. Йоловски се оплакал на Мария Габриел, че са заплашвали децата и семейството му. 

Депутати се събраха извънредно и вчера – свикана бе създадената преди изборната ваканция временна комисия, която трябва да проучва надеждни ли са машините за гласуване. Те трябваше да изслушат шефа на ДАНС Пламен Тончев, но той не се яви да им обясни имало ли е опити за манипулация на машините при парламентарните избори за 47-о и 48-о НС. Освен това липсата на половината депутати от комисията провали кворума ѝ. Не дойде дори определеният да води заседанието Хамид Хамид от ДПС.

БСП обаче вече не настоява за тестване на машините. “Стана ясно, че някой може някога извън легалните и легитимни органи да ходи да снима и записва”, обясни Георги Свиленски.

В секретното деловодство пък постъпил доклад на ДАНС, от който става ясно, че спецслужбата препоръчва на ЦИК да си смени изборните експерти.

Това разкри бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който нарече твърденията на министъра лъжи.

Междувременно стана ясно, че петък е крайният срок, в който машините трябва да преминат нова процедура по сертифициране за балотажа. Именно незавършената такава процедура миналия петък бе посочена от ЦИК като основание да ги махне от гласуването на първия тур. Според решението на ВАС, с което те се връщат за балотажа, всичко трябва да носи подписа на министъра. Йоловски бе оторизирал заместника си Стойнов да отговаря, но така са постъпвали и предшествениците му в МЕУ за предишните 2 вота с машини – подписите са от зам.-министри.

Още преди ЦИК да излезе с решението за отмяната на машините, от ведомството на Йоловски подчертаха, че никой досега не е възразявал срещу упълномощаването на зам.-министър.

“Ако ЦИК бе разрешила машинното гласуване при наличието на всички факти и обстоятелства, каква щеше да е реакцията на обществото и доверието в изборния процес?”, защити отново решението на комисията шефката ѝ Камелия Нейкова.

“Изискали сме методика за удостоверяване на съответствието. За да има машинно гласуване в неделя, трябва законна процедура по удостоверяването на машините”, обясни тя как ще се действа сега. Така ще има ли машини в секциите в неделя, зависи от 3 институции – министерството на електронното управление и институтите по метрология и стандартизация, обобщи Нейкова. И настоя, че тези ведомства трябва да подсигурят законосъобразна процедура в спешен порядък, за да има машинен вот на балотажа.

Ще има пак доверено изграждане на изходния код, което не означава нов софтуер. Но означава нова процедура и нов хеш код, който ще се генерира в резултат на тази процедура, обясни тя.

Крайният срок за сертификацията, по който спориха ЦИК и министерството миналия петък, не бе посочен от Нейкова вчера. Но колегата ѝ Георги Баханов напомни, че по закон всички изборни материали трябва да са по секциите в деня преди вота. Как ще стане това, ако машините бъдат сертифицирани в събота, попита той.

Освен това от “Сиела Норма” трябва да препрограмират машините с данните за балотажа. За целта те чакат официално ЦИК да подаде къде има втори тур, кои са участниците и в колко от секциите има над 300 избиратели. Днес трябва да бъдат обявени официалните резултати, после фирмата се нуждае от няколко дни работа.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram