Нови наводнения потопиха къщи, пътища и ВМЗ-Сопот

Седмица след последните наводнения селата около Карлово и Сопот отново са под вода. Проливни дъждове наводниха къщи, пътища, скъсаха диги на река Стряма и блокираха мост, съобщиха БНР и БНТ. В западната част на община Карлово бе обявено частично бедствено положение. Наводнени са селата Богдан, Розино, Слатина, Столетово, Каравелово. Наложила се е евакуацията на седем души в Богдан, съобщи БНТ.

Поне 40 къщи са наводнени само в село Каравелово, съобщи за БТА кметът на населеното място Славка Червенкова. „Положението е много зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат“, обясни тя. 

Потоп има и в Копривщица. Част от градчето е под вода, улиците са наводнени, след като река Тополница излезе от коритото си. Това се вижда на видео, публикувано от сайта „Метео Балканс“. От него се вижда, че има и пострадали къщи.

Наводнен е и главният път в карловското село Розино, който е част от Подбалканския път от София за Бургас. В бедстващите населени места са противопожарни екипи от Карлово и Пловдив.

Поради голямото количество на валежите, към 08.00 ч бе преустановено движението на влаковете между гарите Христо Даново – Клисура, част от 3-та главна жп линия София – Карлово – Бургас. Активирали се свлачища паднаха в жп участъка, съобщиха от НКЖИ. Пътниците от пътнически влакове 30111 София – Карлово и 30114 Карлово – София ще бъдат превозени с автобуси между Христо Даново и Клисура. Бърз влак 3621 от София за Бургас се отклонява през Казичене – Пловдив – Карлово и оттам по маршрута си. Ускорен бърз влак 3602 от Бургас за София се отклонява по маршрут Карлово – Пловдив – София през Казичене.

От жп компанията обещават, че следобед ще разчистят участъка и влаковете отново ще тръгнат. 

Осемдесет и пет военнослужещи с 13 единици техника от състава на  61-ва Стрямска механизирана бригада ще се включат преодоляването на последиците от наводненията в община Карлово. Формированието ще оказва помощ в района на село Богдан, което е и едно от най-засегнатите.

„Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) са пострадали от проливните дъждове от тази нощ. „Има наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството е спряно на производствената част в Сопот, за да не се допусне авария“, съобщи министерството на икономиката и индустрията. Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова пътува към завода, за да се запознае на място със ситуацията.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram