Нито лев за бизнеса от МИк по К19

Помощта за бизнеса, която беше щедро обещавана от правителството преди месец, се бави по всички възможни канали. Инструментът през Фонда на фондовете още не е стартирал, а другият „бърз“ канал – този през програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), въобще не се оказа толкова надежден, съобщава Капитал.

Процедурата за подкрепа на бизнеса през ОПИК беше отворена и има стотици кандидати, но досега нито един от тях не е получил реално средства, посочиха от Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП). Друга програма, която трябва да подкрепи иновации, пък дори не е отворена.

COVID-19, 20, или 21?

Както подборът, така и плащанията по процедурата „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ вървят изключително бавно, смятат консултантите.


Досега са одобрени 881 проекта от 27 хиляди. Те би трябвало да получат общо над 7.3 млн.лв. или по около 8100 лв. на фирма. От одобрените досега обаче няма нито един кандидат, който да е получил реално безвъзмездната помощ, изтъкват от БАКЕП.

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ по мярката е 173 млн.лв. и обхваща всички сектори на икономика (с изключение на тези, които се подкрепят от Програмата за развитие на селските райони). С този темп на разглеждане обаче последните проекти ще бъдат пресяти след две години и три месеца, са пресметнали от организацията.

Междувременно преди няколко дни стана ясно, че условията за предоставяне на безвъзмездна помощ на средни предприятия са променени съществено. Новите изисквания са залегнали в публикувания нов вариант на документите, които ще бъдат отворени за повторно обществено обсъждане до идния понеделник.

Една от основните промени е, че проектите няма да се финансират по реда на постъпване, а ще се

класират по определени критерии. Общата сума за подпомагане пък се увеличава от 156 млн. лв. на 200 млн. лв.

Иновации или не точно

Друга процедура, която изобщо не е стартирала, е „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“. Тя пък се бави вече година и половина, като два пъти е пускана за обществено обсъждане и е спирана в последния момент. Последно – към 16 юни, месец след общественото обсъждане по нея, тя все още не е отворена за кандидатстване.

Предприятията, които дълго време чакаха иновации, вече са напълно обезверени, че такава процедура ще бъде обявена и ще имат възможност да изпълнят своите инвестиции, които са в полза на цялата икономика, пишат от БАКЕП.

Пет тренда за икономиката на Стара Загора

Според експертите подобни действия от страна на УО с обещания за процедури и прекратяването им в последните дни преди крайния срок, се отразяват негативно не само на потенциалните кандидати по конкретната процедура, а и на имиджа на програмата като цяло.

БАКЕП настояват за спешна среща с експертите на Управляващия орган (УО) на програмата.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram