Нинова на преговорите с ПП за нов кабинет: Нашето мнение съвпада с вашите приоритети

В 13.00 часа започнаха преговорите с БСП в зала „Запад“ на Народното събрание. От страна на ПП на срещата присъстват премиерът в оставка Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров и Никола Минчев. От страна на БСП на срещата присъства Корнелия Нинова, Георги Свиленски, проф. Румен Гечев, Атанас Зафиров и Филип Попов.


„Пред нас има тежка и отговорна задача да успеем да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората“, заяви финансовият министър в оставка Асен Василев, който ще бъде предложен за премиер в нов кабинет на ПП. Искрено се надявам да намерим допирни точки. Нека да продължим нататък по същия начин, коментира Василев.

Корнелия Нинова се похвали с добра новина за постигнатото дотук – няколко от големите търговски вериги са обявили намаление на цената на хляба с 20%. Това е една от мерките, които БСП са предложили и те са се съгласили. Опровергали са твърдението на скептиците, че хората няма да почувстват тази мярка.

Нинова заяви, че се радва, че може да продължат разговорите и да намерят общ път.

„За нас беше важен социалният стълб в политиката в предишния кабинет. Нашето мнение съвпада с вашите приоритети, обявени предварително – за борба с корупцията, промяна в КПКОНПИ, но бихме искали да допълним програмата на правителството с няколко теми. Това са социалната политика, здравеопазване, образование, икономика. Да се надяваме, че преговорите ще са резултатни“, каза Нинова.

Надявам се да бъде съставено правителство в рамките на този парламент, коментира заместник-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов пред журналисти преди началото на преговорите на „Продължаваме Промяната“ с левицата, предаде БТА.

Той изрази надежда това да се случи, като, по думите му, съставянето на правителство не само е необходимо, а дори задължително в тази ситуация, в условията, в които България се намира в момента. На страната е необходим редовен кабинет и редовен парламент, добави Попов. 

„Вотът на недоверие формално беше за провала на управлението във финансовата и икономическата политика, но не бяха дадени никакви доводи за това“, каза Попов в отговор на въпрос дали е редно Асен Василев да бъде кандидатът за премиер, след като правителството падна именно заради финансовата политика. 

След оставката на кабинета и предложението за нов премиер в лицето на Асен Василев, днес от Продължаваме промяната започват официалните преговори с останалите парламентарно представени партии.


От партията ще търсят подкрепа по предложената от тях нова програма за управление за 6 месеца.

От 15.00 ч са разговорите с „Демократична България“./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram