Нинова към Радев: Агонията може да се прекрати само с предсрочни избори

БСП на консултации при Радев, преди държавният глава да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Вие как преценявате, остатъчният политически ресурс на 49-то НС има ли шансове на първи, на втори мандат, да състави правителство. Ако се стигне до трети мандат, вие готови ли сте с предложение“, заяви Радев, обръщайки се към предстамителите на БСП.

„Позицията ни е ясна, времето я доказва, а тя е, че правителството и мнозинството са вредни за България. Агонията може да се прекрати само с предсрочни избори. Правителсвото бе създадено порочно, излъгани бяха избирателите. Корупцията вече се записва в законите, Шенген по въздух и вода е унизително за България и ни поставя като второстепенна държава, Еврозона от 1 януари 2025 г. също се отдалечава като възможност, Планът за възстановяване не е ревизиран, крие риск. Инфлацията не е намалена – 9 месеца посветиха на разпределяне на постовете и властовите позиции.

Проблемите не са решени – има демографска катастрофа, вече всеки десети работещ е работещ беден, монополи изсмукват парите на хората, защото са безнаказани и безконтролни, няма институция, която да защити хората“, каза Корнелия Нинова.

Преместиха властта в парламента, но убиха парламентаризма. Качеството на законите е под всякаква критика. Приемат се закони на две четения в едно заседание, това е гаранция за несугирност, нито семействата, нито бизнеса, могат да програмират живота си. Още по-голяма несигурност идва, ако това продължи още 9 месеца. Целта е да се овладеят регулаторите, поста на главния прокурор, мафията и задкулисието да вземат най-високите постове и да бъдат официализирани и легитимни, отсече Нинова и допълни: Ние няма да участваме в подобни събития.

Тя бе категорична, че в рамките на този парламент не се вижда възможност за алтернативна управленска конфигурация, а БСП настоява за нови избори.

Тази сутрин президентът Румен Радев разговаря с представители на „Възраждане“. 

Консултациите с парламентарно представените партии започнаха вчера на „Дондуков 2“ – последователно с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

След първия кръг от разговори в изявленията на партиите имаше умерен оптимизъм за съставяне на нов кабинет.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram