Независимо звено, да съхранява кодовете от гласуването

ЦИК имат достъп до кодовете, с които могат да променят как да изглежда самата бюлетина. Това е в ръцете и на „Сиела Норма“. Това заяви пред БНР председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Стоил Цицелков.

Той обясни, че въпросният изчислителен код, заложен в машината, от компанията производител биха могли да го предоставят. Проблемът обаче бил, че той не може да бъде даден на една администрация като ЦИК, която има временен характер и е партийно отговорна – променя се след всеки избор.

„Всяка партия може да снеме доверието си от този член, а това е един много чувствителен код. Неговото изтичане би компрометирало изборите и в други държави“, подчерта Цицелков.


По тази причина според него има нужда от звено – независима експертна структура, която да съхранява този код. Идеята е тази информация да не е под влияние на политически и други интереси.отчита отлив от машинно гласуване, но не чак толкова голям. По негови думи на парламентарните избори на 11 юли е имало и отлив на избиратели в „хартиени секции“.

Той изрази мнение, че казусът със спряното гласуване във Велико Търново е повлиял върху доверието в машинния вот.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram