Наш град се отказа от санирането заради изискването за 20% самоучастие

Сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради в Кърджали се отказват от участие във втория етап на програмата за саниране. Причината е изискването за 20 процента самофинансиране, уточни БНР.

Това стана ясно на среща с депутата от ДПС Байрям Байрям, на която темата е била най-коментирана. Тези сдружения са участвали и в първия кръг, но са останали в резервния списък.

„Това, което научих, е, че всички сдружения са подали жалби за преразглеждане на класирането и на точките. И няма да кандидатстват във втория етап, защото за едно домакинство това би струвало, при едно жилище от 70 квадрата, между 5 и 6 хиляди лева. Което би било непосилно за повечето граждани“, посочи Байрям.

За втория етап от санирането е предвиден бюджет в размер на 282 470 400 лева. Но одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ, останалите 20 % ще са самоучастие със собствен финансови принос на съответното сдружение на собствениците.

В Кърджали с пари от програмата ще бъдат санирани само 8 блока и нито един в други четири общини, участвали в първия етап.

Източник: 1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram