Националният празник на Украйна ще бъде отбелязан в София и Пловдив

Денят на независимостта на Украйна ще бъде отбелязан днес с шествия в София и Пловдив. В обръщението си към украинския народ президентът Володимир Зеленски заяви: „В голямата война няма малки неща. Няма ненужни. Няма маловажни. Това се отнася и за хората, и за действията, и за думите. Когато отбелязваме независимостта на Украйна, всеки може да я почувства в себе си. В тази борба е важен всеки, защото тя е важна за всеки. Това е независима Украйна“. 

В София фасадата на Народния театър ще бъде осветена с цветовете на украинското и българското знаме. От 16 до 21 часа в Градската градина е планирана благотворителна инициатива, предстои и концерт.

Вечерта, от 19 до 20 часа, от района на градинката на площад „Възраждане“, където е паметникът на украинския поет и общественик Тарас Шевченко, е планирано шествие по бул. „Ал. Стамболийски“, площад „Св. Неделя“, ул. „Съборна“ до Градската градина.

На 24 август 1991 г. Върховната рада на тогавашната Украинска съветска социалистическа република приема Декларация на на независимостта, което поставя началото на съвременната украинска държава.

С шествие за мир от Дом „Васил Левски“ по главната улица в Пловдив украинската общност ще отбележи Деня на независимостта на Украйна. Това съобщи Наталия Еллис от фондация „Юкрейн съпорт енд риновейшън“ пред БТА.  Празникът включва още панаир на занаятите и благотворителна изложба. Шествието, което ще започне в 18:30 часа, ще завърши при сградата на Община Пловдив. 

Проявите в София ще са само едно от събитията, заради които СДВР обяви засилени мерки за сигурност. Другото е мача от турнира на „Лига на конференциите“ между „Левски“ и „Айнтрахт Франкфурт“. Той започва в 20 часа на Националния стадион „Васил Левски“. По това време се очаква и напрежение около Паметника на Съветската армия между охраняващите го с незаконния палатков лагер, и хора, които смятат, че трябва да бъде демонтиран веднага.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram