НАП започна да продава колите на дрогирани и пияни шофьори

Националната агенция за приходите (НАП) продаде автомобили, конфискувани и отнети в полза на държавата след решения на съда. Сред тях има и автомобили на хванати с алкохол или дрога водачи.

НАП- Бургас се похвали, че е продала 27 автомобила при засилен интерес. Получените от тръжните процедури средства надхвърлят 50 000 лв. От НАП допълват, че други 11 автомобила са в процес на оценяване за обявяване за продан.

„Интересът към продажбите е голям, всичките са реализирани още на първа стъпка, като в някои случаи имаме и сериозни наддавания от първоначално обявените цени. Стойностите на всеки един автомобил се определят след експертна оценка на вещо лице. Времето за реализация на една продажба е около три месеца“, коментира началникът на отдел „Държавни вземания“ в НАП – Бургас Ралица Куванджиева пред БТА.   

Стойността на внесените от местната приходна агенция средства от началото на годината в републиканския бюджет от продажби на конфискувани и отнети в полза на държавата недвижими имоти, моторни превозни средства и благородни метали, е близо 650 000 лв.  

„СЕГА“ припомня:

Съдилищата в България отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества от началото на август .г.. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, стана факт с изменения в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на „Държавен вестник“.

Новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано на фона на увеличените от депутатите наказания за смърт на пътя. В нея са описани няколко случая, при които се стига до конфискация на автомобила. Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол – при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.

Съд отне автомобил в полза на държавата от лице, осъдено за шофиране на автомобил с над 1,2 промила алкохол в кръвта.

29 Юли 2020

Ако се управлява автомобил след употреба на „наркотични вещества или техни аналози“, наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. При рецидив наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram