Мохамед Халаф: В Сирия катастрофата е огромна, ООН и всички държави трябва да нарушат правилата и да се намесят


В предаването „Лице в лице“ по бТВ Мохамед Халав, каза че Сирия е държава, населена със смърт, защото войната продължва повече от 10 г. „В момента Сирия е окупирана от четири държави – има руска окупация заедно с войските на Башар Асад, има иранска и турска, както и американска окупация.

В момента режимът има контрол върху 80% от територията, 20% са отвън – тази част, в която стана земетресението. В тази част може да помага ООН. В контролираните от бунтовниците градове 85% от инфраструктурата е разрушена от руската авиация, заяви Халаф по повод опустошителните земетресения в Турция и Сирия.

Проблемът е, че преди години Русия наложи в ООН да има само един граничен пункт, откъдето трябва да мине хуманитарна помощ. Също така Русия и режимът трябва да се съгласят тази помощ да минава. Те обещават да раздават помощта на хората в контролираните от опозицията градове, обаче не го правят. Така остава само идващата от Турция помощ. А в момента Турция не може да помага на Сирия, защото самата тя има нужда от помощ, посочи журналистът.

По думите му хората в Сирия не са получили никаква помощ след разрушителния трус.

Хората са оставени на произвола на съдбата. Те трябва да бъдат подпомогнати по всички възможни начини, подчерта Мохамед Халаф.

Асад казва, че е готов да разпредели помощта, която ще получи, но той го е казвал и преди, но не го е изпълнявал. Западът не вярва на Асад, защото той не изпълнява обещанията си. Единственият вариант е да се намерят коридори, по които да се изпраща хуманитарна помощ, но в такъв случай трябва да се говори с Русия, защото това би нарушило установените правила. Трябва да се говори, защото от това зависи животът на стотици хиляди души, каза още Халаф./КРОСС/  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram