Митева: Не съм насрочвала извънредно заседание за утре, надявам се Радев да не ни разпусне в сряда

Не съм насрочвала извънредно заседание в понеделник и силно се надявам, че президентът няма да ни разпусне в сряда. Това каза председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева в интервю за предаването „Тази неделя“ по бТВ.


„Много ми се иска Народното събрание да проведе своето заседание в сряда, за да може да разледа едни от основните си законопроекти и така да може да приключи работата си поне с вдигната глава“, заяви още Ива Митева.

Извънредно заседание на парламента в понеделник няма да има. Не мога да го свикам, защото в срок от три дни трябва да се разгледа доклад от комисия, а такъв още няма. Тези промени в правилника за работата на депутатите са предложени от „Демократична България“, подчертапредседателят на парламента от ИТН Ива Митева.

Припомняме – 58 народни представители по инициатива на Демократична България поискаха да бъде свикано извънредно заседание на НС на 13 септември, за да бъде разгледан на второ четене проектът за промяна на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство и и Бюрото за защита да бъде преместено от главния прокурор към министъра на правосъдието.

Има срок от три дни, в които да се разгледа доклада от комисия. Все още няма такъв доклад, не мога да насроча заседание“, каза Митева.

По думите ѝ тези промени в правилника за работа били предложени от „Демократична България“. „Когато се правят предложения, те трябва да бъдат много добре обмислени. Трябва да се познават процедурите, но виждате – желанието да работим по-бавно, понякога, може да ни изиграе лоша шега“, коментира Митева.

Тя заяви, че искането на ДБ и ИТН е постъпило в деловодството в 1.56 ч. през нощта в петък срещу събота.

„То е подписано от 48 народни представители с дневен ред Бюрото по защита на свидетели, което да бъде прехвърлено към Министерство на правосъдието. Аз не съм се подписала под това искане, за водих заседанието. Това искане обаче е само с дневен ред и с дата. Съгласно Правилника на Народното събрание, който е с ранг на закон, председателят на Народното събрание го насрочва не по-късно от 7 дни от постъпване на искането. Не това е, което ме притеснява. Аз щях да го насроча още в събота или в неделя, ако нямаме едни други норми в Правилника, които казват, че доклад не може да се гледа в пленарна зала, ако не са минали 72 часа от неговото раздаване на народните представители. Тези 72 часа в 44-ия парламент бяха 24 часа. В 45-ия парламент станаха 72 часа по настояване на „Демократична България“. Когато имате един такъв удължен срок от три дни, в който народните представители трябва да се запознаят с доклада, аз няма как да го дерогирам. Няма такъв додлад, няма и внесен доклад на комисията. Аз не мога да насроча заседание, след като нямам и доклад на комисията, а тук става въпрос за второ гласуване на законопроект“, заяви още Ива Митева.

Тя заяви, че не изхожда от политическа гледна точка.

„В случая съм изправена пред това да избирам между закона и политическото решение“, посочи още председателят на парламента. Ива Митева заяви, че ИТН са дошли в парламента да изпълняват Конституцията и законите.

Все още не знам кога ще бъде разпуснато Народното събрание, но ми се иска да можем да проведем заседанието си в сряда, каза още Ива Митева.

Тя заяви, че в сряда може да насрочи заседание и тогава също няма да е изтекъл срокът от 72 часа, но когато го сложи в програмата, може да иска санкцията на Народното събрание, което не може да направи при извънредно заседание. „Казвам абсолютно отговорно, че в дневния ред за сряда ще бъде именно този Закон за защита на лица“, заяви още Ива Митева.

„Критичният ден е петък, 17 септември за датата на изборите. Тогава започват консултациите при областните управители и трябва да се определят условията за гласуване извън страната“, каза Митева.

„Заплахата срещу мен има политически мотив“

„Заплахата срещу мен има политически мотив. Самата служба за охрана не е знаела и това поставя въпроса защо“, обясни председателят на Народното събрание

„Смятам, че заплахата срещу живота ми и този на майка ми има политически мотив и е свързана с промените в закона за НСО“, каза председателят на Народното събрание Ива Митева в ексклузивно интервю за „Тази неделя“.

Тя обясни, че сигналът е подаден по време на дебатите за закона за НСО в 21 ч. вечерта и до следващата сутрин – 10:40 ч. тя не е била уведомена за него.

Самата служба за охрана не е знаела и това поставя въпроса защо“, каза Митева.

Тя уточни също, че след като е разбрала за заплахата от началника на НСО, е започнало едно прехвърляне между институциите – от прокуратурата казали, че при тях няма сигнал, насочили към МВР, които насочили към правосъдното министерство. „Въобще много интересно развитие има този сигнал“, обобщи Митева.

„Няма какво да се лъжем – това момче няма как да подаде един сигнал или да напише едно писмо и да го изпрати точно на пресцентъра на Министерство на правосъдието“, каза Митева.

Въпреки случилото се Митева е категорична, че охраната на бивши председатели на Народното събрание трябва да бъде премахната в срок от шест месеца след изтичане на мандата или в срок на една година.

Татяна Дончева и скандалът „500 К“

„Никога не съм имала лоши отношения с Татяна Дончева. Спрях да говоря с нея от момента, в който тя ме нарече болонка“, каза Митева.

Председателят на парламента се почувствала засегната най-вече заради липса на уважение. „Да, не сме в политиката, за да се харесваме, но поне трябва да имаме елементарно уважение един към друг“, каза тя.

Относно скандала, познат като „500 К“ Митева коментира, че Татяна Дончева не е разговаряла с нея за преминаване в друга партия.

„Това показва, че този тип политици вече са изчерпани. Това показва, че промяна по този начин няма как да стане. Че народни представители с пет-шест-седем мандата в НС няма да донесат промяната“, смята Митева.

Според нея службата за охрана трябва да бъде охранителна, а не транспортна. Кръгът на охраняваните трябва да бъде ограничен до броя на лицата, които имат нужда от такава охрана.

„Ако се откажа да бъда в листите на „Има такъв народ“, това означава, че се отказвам от промяната и няма да дам добър знак към всички млади хора, които призовавах да бъдат активни политически“, категорична е Митева.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram