Министърът на здравеопазването: Надявам се до лятото да подсигурим два медицински хеликоптера


Като министър на здравеопазването се гордея със съсловието на лекари и сестри, тъй като в последните пет дни имам денонощни обаждания от колеги лекари и сестри, които са готови да заминат да помагат в Турция. В момента имаме подготвен екип от 40 лекари, които са готови с багажа си. Това каза служебният министър д-р Асен Меджидиев в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Българското правителство е в непрекъсната връзка с турското правителство и с българския посланик в Турция Ангел Чолаков. След координация с турската държава екипите ще бъдат изпратени в най-нуждаещите се райони.

Желаещите доброволци медици са много, подчерта здравният министър. Сред тях има и студенти и специализанти, лаборанти и медицински сестри.

Д-р Асен Меджидиев заяви, че правителството и президентството полагат всички усилия в най-кратък срок да имаме медицински хеликоптери.

„Ще се опитаме да подсигурим два хеликоптера до лятото. Преди една седмица е създадена работна група, с която спешно се започва обучение на медицински екипи, за да може те да бъдат готови, когато България купи хеликоптери. Започва и подготовката на хангарите, където хеликоптерите ще бъдат разположени, на площадките близо до лечебните заведения, където ще могат да кацат, както и подготовка на пилотите и на техническите екипи“, обясни здравният министър.

Той подчерта, че тази работна група включва екип от Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите.

„Вчера имахме втора сбирка и се тръгва към една инициатива – т.нар. мокър лизинг, и до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да започнат въздушната спешна помощ, преди да са дошли хеликоптерите, които ще закупим“, обясни Меджидиев.

Отделно върви процедурата по договаряне с италианската фирма „Леонардо“.

Кризата с липсата на медикаменти засяга цяла Европа. Еврокомисията предприема радикални мерки за разрешаване на проблема. По думите му страната ни се справя сравнително успешно към момента. „до момента са направени 60 проверки. На петима търговци на едро са наложени наказания, на трима от тях – с парични санкции от 15 до 30 хиляди лева, на един от търговците ще има отнемане на разрешение,  при другия – спиране на работата на складовете. Контролът, който налагаме в момента, е жесток и той ще продължи да бъде такъв. Няма да направя компромис като министър към никой, няма сантименти нито към търговци, нито към лекари, нито към аптекари“, категоричен бе той.

Стимулира се и паралелен внос и експресно зареждане на медикаментите, за които има очаквания, че ще има недостиг.

9600 опаковки са доставени от Словения на един от най-дефицитните продукти на пазара – Оземпик. Очаква се дефицит на антидиабетични средства, но се подготвят заместители, а лекарите се подготвят за това какво да предписват. „Търговското наименования на продукта може да не бъде същото, но ще имаме медикамент със същия състав, така че пациентите със сигурност ще бъдат задоволени“, успокои д-р Меджидиев./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram