МВР: Спецпрокуратурата отказа да разследва престъпна група от висши полицаи

Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по разследване на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР за организирана престъпна група от ръководители на Главна дирекция „Национална полиция“ в периода 2018 г.-2020 г.

Това е причината дирекцията да обжалва прокурорското постановление, съобщават от вътрешното министерство. 

Разследването е започнало по сигнали и медийни публикации, засягащи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. С разрешение на Специализирания наказателен съд при разследването са използвани специални разузнавателни средства и са изготвени веществени доказателства. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и спецпрокуратурата.

През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура. Направено е искане за образуване на досъдебно производство, става ясно от съобщението.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през януари 2021 г. обаче е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. По време на разследването – през 2020 г., един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ той е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а сега е депутат, уточняват от МВР.

На този профил отговаря народният представител от ГЕРБ Христо Терзийски, а министърът, който е „благословил“ разследването, вероятно е друг депутат от групата на бившите управляващи и Младен Маринов.

Според вътрешното ведомство прокурорът, отказал да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите, казват от МВР.

„Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателства е значителен, като и до момента в ДВС-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението“, посочват от МВР.

Очаква се по-късно днес реакция от Специализираната прокуратура.

„Искам категорично да заявя, че не знам срещу мен да е правена такава проверка. Не знам за какво може да е тази проверка. Не съм викан в дирекция „Вътрешна сигурност“, за да бъдат правени проверки и сваляни обяснения. Категорично искам да заявя, че това съобщение на МВР е за продължаване и разпалване на започналата война между МВР и прокуратурата“, коментира Христо Терзийски.

„Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Министърът на вътрешните работи, знаете, дирекция „Вътрешна сигурност“ му е подчинена пряко. Получава сигнали и ги разпределя по компетентност за работа, което съм правил аз през цялото време. Всички сигнали, които са получавани, са насочвани към компетентните директори да ги работят“, заяви Младен Маринов.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram