Марияна Николова решена да направи честен и спокоен вот

„Най-важното е да направим вот, който да е честен и да осигури спокойствие на гражданите и те свободно да изразят своята воля без никакъв риск по отношение на живота и здравето си.“ Тази своя цел заяви в студиото на БТВ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която тази година отговаря за организацията на парламентарните избори. До този момент за това отговаряше Томислав Дончев, но той е водач на листата на ГЕРБ в Габрово.

Марияна Николова заяви, че не участва в никакви листи и припомни, че тя е експертно назначение в правителството. На въпрос дали тя ще замества премиера Борисов, ако той реши все пак да излезе в отпуск по време на предизборната кампания също като водач на листа, Марияна Николова не отговори, а се позова на закона, според който премиерът и министрите могат да съвместяват задълженията и да изпълняват своите правомощия. Ако премиерът реши все пак да възложи на някого да го замества, „това става със заповед и задълженията се вменяват и той трябва да ги изпълнява“.

Оценката на Марияна Николова е, че изборите ще бъдат много сложни.

„Много е важно противоепидемичните правила да се спазват точно и стриктно, така както са описани в протокола„, заяви Николова. Тя бе категорична, че ще бъде безкомпромисна по отношение на контрола, за да няма риск за здравето на хората. Ще бъдат осигурени дезинфектанти и всякакви предпазни средства. По думите й няма никакъв риск по отношение на хигиената и безопасността.

Доставените за вота машини вече се проверяват за достоверност и годност. Николова отхвърли възможността да се стигне до хаос при броенето и попълването на гласовете от стандартните бюлетини и тези от машинното гласуване.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram