Малко над 2 милиона пенсионери ще получат по 70 лв. коледна добавка

Коледни добавки от 70 лева ще получат всички пенсионери с пенсиите си през декември, реши служебното правителство.

Вицепремиерът Лазар Лазаров обяви: 

„Еднократни допълнителни суми за всеки един пенсионер в размер на 70 лв., без значение от размера на пенсията, която получава пенсионерът. Това ще се отрази пряко върху доходите на два милиона и тридесет и четири хиляди пенсионери“.

142 милиона лева ще струва изплащането на коледните добавки за пенсионерите, парите са от икономии в разходната част на бюджета, допълни служебният финансов министър Росица Велкова. Тя коментира и последните данни за инфлацията през октомври.

„Инфлацията за първи път е обръща тренда и започва леко да се забавя с 1,1 процентни пункта – от 18,7% през септември на 17,6% през месец октомври. Очакваното забавяне е в съответствие с макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. Това се дължи на спад в цените на енергоносителите – газ, петрол и други, за което правителството целенасочено работеше.“

В края на тази седмица вицепремиерът Лазар Лазаров и министър Росица Велкова ще разговарят с бизнеса и синдикатите за размера на минималната работна заплата за следващата 2023 година.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram