Люти закани в НС: Свиленски прикани Искрен Митев навън, да се разберат като мъже

Отрано днес депутатите поведоха редовния спор – коя точка кога да бъде разгледана и напрежението се покачи. Градусът обаче вдигна най-вече соцдепутатът Георги Свиленски, който се ядоса на изказване на Искрен Митев от ПП и му викна от трибуната: „Ако не ме разбирате, елате навън, ще ви го обясня.“

С остра размяна на реплики между БСП и „Продължаваме промяната“ започна пленарното заседание. Напрежението тръгна след искането на социалистите за разместване на дневния ред, за да бъде изтеглено напред обсъждането на промените в Кодекса на труда, с които се предлага увеличение на минималната работна заплата.

Свиленски неведнъж излиза да мотивира искането точката да е първо първа за деня, после трета, накрая и първа за утре. Нито едно от предложенията му не мина. А в петък първа точка е обсъждането на ветото на президента върху Изборния кодекс.

Не мога да разбера кое е приоритет за БСП – хартиената бюлетина или минималната заплата, отсече от трибуната Искрен Митев.

Това вбеси Свиленски и той изригна: „Приоритетите на БСП са ясни, ние сме последователни. Кое не разбирате?, ядоса се той и го извика навън да се разберат.

Навън е студено, тълкувам го като добър начин да си охладите страстите, подходи с чувство за хумор към ситуацията председателстващият заседанието Росен Желязков.

Тогава Елисавета Белобрадова от ДБ стана да критикува, че процедурите не се използват както трябва, а в нарушение на правилника.

Свиленски и тук поиска отговор, отново под формата на процедура. „Като почувствал се гръмоотвод иска да се обясни“, покани го на трибуната Желязков.

Говорите за нарушаване на правилника, а сама го правите, контрира Белобрадова зам.-шефът на червените. Искате ли и на вас да кажа някои неща, досега с вашата група не съм се занимавал, размаха пръст Свиленски и към ДБ.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram