„Лафка“ фалира и затвори павилионите си

Веригата от павилиони „Lafka“ затварят обектите си, съобщава NOVA. Официално съобщение за затваряне на обектите все още няма. Въпреки това десетки павилиони вече не работят. Веригата е концесионер и на спирките на градския транспорт в Пловдив.

Търговската верига „Лафка“ фалира. Това, позовавайки се на два източника, съобщи вчера в.“24 часа“, който се продава в будките на веригата, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Вестникът уточнява, че все още няма официално писмо, но въпреки това обявява на своите читатели къде другаде могат да си го купуват.

Тази сутрин павилионите на веригата в столицата осъмнаха затворени. В Хасково обаче, репортерска проверка показва, че поне три павилиона в центъра си работят. Пред Haskovo.net една от продавачките е коментирала, че никой нищо не им е казвал и те са отворили сутринта.

Слухът, че „Лафка“ фалира тръгна, като се базираше на това, че със затварянето на „Национална лотария“ се ликвидира огромен дял от продажбите на веригата, която бе един от основните дистрибутори на талони. Вчера изтече oфициaлният законов срок (по новоприетия Закон за хазарта), в кoйтo тaлoнитe oт лoтaриятa нa Вacил Бoжкoв трябвaше дa бъдaт изтeглeни oт вcички търгoвcки oбeкти.

Освен талони от лотарията и печатни издания „Лафка“ продава също цигари, захарни и шоколадови изделия и други дребни стоки. Веригата има повече от 2000 пункта и павилиона из страната.

Прeди гoдини ce вoдeшe иcтинcкa биткa зa мecтa, нa кoитo дa ce пocтaвят будки зa вecтници, списания и други печатни издания. Пo-къcнo тe бяхa пoгълнaти почти напълно oт „Лaфкa“, кoятo рaзпoлoжи своите павилиони нa тeхнитe мecтa. Веригата е концесионер на спирките на градския транспорт в Плодив, например.

Появиха се и коментари, че фалитът на веригата е умишлен. Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев, например, написа във „Фейсбук“:

„Какво му дреме на Пеевски, че „Лафка“ щяла да фалира, след като всичко ценно от нея е взето, разпределено, похарчено. Това, с голяма вероятност, е умишлен фалит, който позволява на тарикатите във фирмата да си вземат парите, а да оставят на държавата и тези, които си очакват парите от „Лафка“, един кукиш по отношение на данъците.

Защо си мислите, че всичко не е координирано и част от един план?

Нали по този начин фалираха банки, компании през 90-те години и по-късно за да прикрият далавери и следи. И след това сметката е 20 милиарда лева несъбрани данъци и вземания на държавата, които НАП опрощава.

Пеевски си е ОК, няма никакъв проблем.

Гешев пак ще направи едно шерифско реалити, може и пищов на кръст да запаше. Каскет вече има.“
/КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram