Куриоз: Системата за е-направления изпрати мъж при гинеколог

Мъж получил електронно направление за хирург, но системата отчела, че е изпратен на гинеколог. Куриозът е показателен как работи системата за електронни направления, съобщава БНТ. Всъщност проблемът е много по-сериозен и масов. От днес вече не се приемат хартиени направления и това предизвика проблеми. Лекари, поликлиники и специалисти се оказаха неподготвени и на практика не можеха да работят. Така пациентите бяха връщани или не можеха въобще да получат лекарска помощ.

От 1 юни личните лекари могат да ни изпращат на изследвания или преглед при специалист само с електронно направление. Цяла сутрин обаче, доктор Бекярова не успяла да изпрати нито едно направление към Националната здравно-информационна система.

Поради несвършена работа на нашия софтуерен разработчик, каза Александра Бекярова, общопрактикуващ лекар.

„Но всички пациенти бяха върнати от лабораториите и лекарите специалисти. Поискаха си електронно направление, допълва д-р Бекярова.

Пред болницата в Благоевград е семейство от Петрич, което е върнато от няколко лекари и не знае какво да прави. Проблем с издаването на електронни направления имат голяма част от личните лекари в цялата Благоевградска област.

В столичната 22-ра поликлиника 20 от 30-те семейни лекари също не можеха да издават електронни направления.

„Защото нямат направени ъпдейти на софтуера да работят по новия начин“, обясни д-р Лили Иванова, управител на 22 ДКЦ.

В поликлиниката имаха и друг проблем – не успяваха да изтеглят от системата вече издадените електронни направления.

„Личен лекар е записал преглед за хирург на пациент. Идва пациентът, казва си ЕГН-то, казва датата на която е издадено направлението съответно днешната дата и му излиза направление за гинеколог“, каза д-р Лили Иванова – управител на 22 ДКЦ.

Мъжът се върнал при лекаря да коригира направлението, но системата отново отчела, че е изпратен на гинеколог.

„Предполагам, че проблемът е между ИО и софтуерните разработчици на системата. Тоест продуктът, който ние ползваме. От нас каквото се искаше е направено“, смята д-р Лили Иванова – управител на 22 ДКЦ.

От Информационно обслужване твърдят, че един от доставчиците на медицински софтуер не обновил продукта на клиентите си и това създало проблемите. От въпросната фирма заявиха, че голяма част от медиците можели да издават направления, но при промени в такъв сериозен мащаб винаги имало бъгове, които се отстраняват в рамките на деня.

Проблеми с изтеглянето на направленията имало и в една от големите лаборатории в страната.

„Сутринта имаше забавяне в процеса на изтегляне на електронни направления, което може би е било във връзка с големия брой потребители които са го правили“, каза д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на лаборатория.

От Информационно обслужване информират, че до 14 часа са издадени около 26 000 направления. А от фирмата с проблемния софтуер заявиха, че до края на деня ще актуализират системите на всички лекари, лаборатории и специалисти.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram