Крум Зарков: Вкарват бюджета без елементарна подготовка. Няма да го подкрепим!

Няма да подкрепим бюджета, няма да легитимираме този процес, който е една лъжа! Това правителство и този парламент нямат необходимото доверие да продължи да функционира. Начинът, по кой о е вкаран бюджета в НС, е абсолютно неприемлив.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков на извънредна пресконференция на грипата в парламента.

Депутатите от БСП възразиха остро срещу силовия начин, по който мнозинството вкара за разглеждане в пленарната зала държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОБ преди да са изтекли 24 часа от одобрението им от ресорните парламентарни комисии.

Предвиденият дневен ред за деня бе променен по предложение на парламентарния шеф Цвета Караянчева. Като това стана при кворум на ръба, осигурен от втори опит. При първия в 9,10 ч в пленарната зала се оказаха по-малко депутати от необходимите 121, вторият опит успя със 121 регистрирани.

Стигна се до проверка на кворума и скандал.

„За да сме тук в пленарна зала, значи да сме съучастници, а ние не сме“, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в процедура по начина на водене във връзка с поименната проверка за кворум, предаде „Фокус“.

„Не ви призоваваме да нарушите правилника, призоваваме ви да го разберете. Неслучайно има различни предвидени форми за установяване на кворума: нормална регистрация или поименна такава. Целта на поименната регистрация не е игра на котка и мишка, онче-бонче или дребни хитрини. Целта на поименната регистрация е всеки народен представител с името си, ставайки от място, казвайки „Тук“ да поеме отговорност за случващото се в зала. С поименната регистрация днес тук всеки народен представител трябваше да скаже: „Съгласен ли съм с това, че се вкарва бюджет без елементарна подготовка от днес за утре“, каза още Зарков.

По думите му всеки е трябвало да каже дали ще остане в историята като този, който е направил това възможно. „Това е поименната проверка и ние от БСП ви казваме – не, защото за да сме тук, значи да сме съучастници. А ние не сме“, каза още Зарков.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram