Краставиците вече струват колкото свинското, продават домат на бройка за 3,50 лева

Краставицата на българския пазар вече достигна цената на свинското месо, пише “24 часа”. Килограм краставици, независимо дали са вносни или произведени в родни оранжерии, се продават по борсите за 6 лева килото, а в магазините цената им е 7 лева, не липсват и случаи, в които се продават по 7,99 лв.

Средната цена на килограм свинско месо по магазините е около 11,50 лв., но почти няма уикенд, в който търговските вериги да не правят промоции, при които дори свинските котлети често струват по 7,90 или 8,40 лв. килото. А някои видове като например свинското за готвене, дори без да са на промоция, струват толкова.

Цената на краставиците на едро тръгна нагоре още преди две-три седмици, но само за последните 7 дни тя се е покачила с още 27%

Според шефа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов такива аномалии при оранжерийното производство винаги се случват през този сезон, само че досега не са биели на очи, защото като цяло цените са били по-ниски.

През февруари родното производство вече е свършило, а южните ни съседки Турция и Гърция все още не са извадили на пазара първите количества, отглеждани на полето.

“Към средата на март и още повече в навечерието на Великден зеленчуците ще започнат да поевтиняват. Аз обаче очаквам доматите през близките дни също да поскъпват”, каза Иванов в интервю за “24 часа” (виж 16-а и 17-а стр.).

Междувременно в две от търговските вериги у нас през седмицата се появиха испански домати, които се продават на бройка. В едната верига един домат струва по 4,19 лв., а в другата – по 4,50 лв.,

но още на втория ден е обявено намаление и вече се продават по 3,50 лв. Самите домати не са особено големи – по около 200-250 грама е единият, т.е. един килограм излиза по над 14 лева. Все пак масовите домати са по около 4,20 до 5 лева килото.

В България за разлика от Великобритания в момента няма липса на домати, краставици и други зеленчуци. У нас и сега се внасят масово оранжерийни домати и краставици от Гърция, Турция и Албания. На Острова закъсаха заради намалелия внос от Испания и Мароко, където реколтата се провали заради лоши метеорологични условия. Но търговците в Англия решиха да не вдигат цените, а вместо това супермаркетите въведоха лимит при продажбата им.

Повечето основни хранителни стоки не са поскъпнали през последната седмица или са увеличили цените си на едро с много малко, но заради гигантския скок при оранжерийното производство тържищният индекс продължава да се покачва.

В същото време се оказва, че разликата между цените на едро и на дребно при яйцата е почти 50%.

Средната, по която се продават по тържищата, е 37 ст. бройката, докато в магазините стига до 55 ст. Това се отнася за яйцата размер М. При по-големия размер – L, особено ако са от свободни кокошки, цената е вече 70 ст., дори може да стигне 77 ст.

Голямата разлика се обяснява с това, че производителите на яйца и птици почти без изключение не се занимават сами с опаковането, съхранението и транспорта на тази продукция. Тези скъпи дейности са в ръцете на външни фирми и се получава така, че докато яйцата стигнат до рафта на магазина, те са минали през няколко ръце, което ги е оскъпило доста. Все пак големите търговски вериги вече изписват на етикетите с цените не само колко струва кутията с яйца, но и колко излиза една бройка и това улеснява клиентите да се ориентират дали да купуват.

От началото на годината до края на февруари цените на хранителните стоки на едро са се повишили с около 6%, като това се дължи най-вече на сезонните плодове и зеленчуци. Това засегна и зеленчуци като картофите, зелето, морковите и други подобни, които традиционно имат ниска цена.

Ябълките поскъпнаха само за последната седмица с нови 3%, като при тях има и рекордно високо оскъпяване, докато стигнат до рафтовете на магазините – от порядъка на 79-80 процента.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram