Авантюристка от Канзас снима Казанлък преди век

Фотографии от Дигитална колекция на университета във Вашингтон, показващи Казанлък в началото на ХХ век, са публикувани във Фейсбук. Снимките са правени между 1930 и 1937 г. от американската изследователка Бланш Пейн (1897-1972).

Бланш Пейн е родена в Канзас през 1897 година. Изследователската й дейност е съсредоточена върху историята на текстила и облеклото. През 1927 година се присъединява към колектива на Вашингтонския университет, като води курсове по дизайн на костюми.

През 1930 година тръгва на пътуване из Централна Европа и Балканите с изследователска цел – да изследва народните носии. Посещава държави като Чехословакия, Унгария, Румъния, България, Турция, Гърция, Албания и бивша Югославия.

Докато пътува Пейн посещава пазари, фестивали, отдалечени села, за да изучава местната култура и народните носии, носени от тамошното население.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Авантюристка от Канзас снима Казанлък преди век

  1. Не е ясно дали кадрите са направени от нея. Ако разгледаме внимателно всички фотографии от дигиталения и архив, веднага се набиват на очи няколко известни кадъра, които са издавани на български пощенски картички в нач. на XX в.

Comments are closed.