Край на свободата на словото. Репресиите на прокуратурата срещу лекари започнаха

Пловдивската Районна прокуратура разследва двама лекари от МБАЛ „Св. Мина“ за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. На прицела на държавното обвинение са Румен Стоилов и Цветан Деведжиев. Двамата медици са оповестили, че болницата няма подготовка да поеме болни от коронавирус, че липсват защитни средства и оборудване, както и че част от персонала е напуснал поради тази причина.

Припомняме, че Областният кризисен щаб в Пловдив преди седмица реши УМБАЛ „Св. Мина“ да е лечебното заведение, което ще поема болни с коронавирус, в случай че се изчерпи капацитетът на другите болници.  В резултат на решението завеждащият кардиологичното отделение в болницата д-р Цветан Деведжиев и дежурният нощна смяна д-р Румен Стоилов изпратиха открито писмо. То съдържаше критика към решението и в него се обясняваше, че в болницата няма доставени дори лични предпазни средства за медиците, така нужни в подобни случаи. Няма и нужния брой респиратори, липсват инструкции за работа в новата ситуация, тампони и разтвор за вземане на проба за изследване на вируса, както и денонощна охрана.






Днес правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че от новите законодателни промени, свързани с извънредната ситуация, ше отпадне текстът, който предвиждаше санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус. В закона остава текст, който предвижда до 3 години затвор и глоба до 10 хиляди лева за разпространение на невярна информация за болестта.

Досъдебното производство 133/2020 г. срещу докторите е образувано с постановление на Районна прокуратура- Пловдив от 18 март 2020г.  В него се казва, че на 17 март 2020г. в гр. Пловдив, „чрез средствата за масово осведомяване, са били предадени заблуждаващи знаци за тревога“.

Досъдебното производство е възложено на Отдел „Икономическа полиция“. Двамата лекари са разпитани. Румен Стоилов и Цветан Деведжиев са били предупредени с протокол по Закона за МВР, гласи официалната информация от ведомството. По случая е изискана информация от болницата и предстои разпит на още свидетели, твърдят от органите на реда.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram