Костадинов: Събрахме 501 000 подписа за референдум за запазване на българския лев

 Изтече единадесетата седмица от началото на подписката ни за провеждане на референдум за запазване на българския лев. До края на вчерашния ден, до края на 28 март са събрани 501 хиляди подписа. Това каза по време на пресконференция пред журналисти в БТА лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

За последната непълна седмица, тоест вместо за седем, за шест дни, са събрани 34 хиляди подписа. Имаме още 12 дни до края на подписката, защото срокът ни изтича на 10 април. Ние, разбира се, няма да чакаме до последния възможен момент, за да не се окаже по някаква случайна причина, че НС точно в този ден няма да работи – току виж някой се обадил като в бургаските, софийските и варненските училища и казват, че има сигнал за бомба и няма да ни приемат в деловодството.

Така че ще отидем може би два или три дена преди това, разбира се, ще ви пуснем съобщения, за да можете да видите момента, в който внасяме цялата документация, коментира още Костадинов.

Информацията продължава да се обработва, подписите продължават да пристигат и смятам, че с тези темпове, с които са от порядъка вече на 30-40 хиляди на седмица и с тези, които идват от страната и чужбина всеки ден при нас, може би ще стигнем някъде от порядъка на около 550 хиляди горна граница.

При всички положения сме уверени към настоящия момент, че референдум ще има, защото успоредно със събирането на подписите, ние вече и ги въвеждаме в електронен вариант, тъй като такова е изискването на закона.

Към настоящия момент процентът на подписите, които не отговарят на изискванията, тоест или нямат пълно ЕГН, или нямат пълен адрес, е по-малко от 10 процента – колебае се между 8 и 10 процента. Което означава, че от тези 501 хиляди подписа, валидните до момента са 450 – над необходимата граница от 400 хиляди подписа, за да стане референдумът задължителен.

Така че референдум ще има – кога ще бъде той вече зависи единствено и само от волята на президента, защото той е човекът, който решава, коментира още Костадинов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram