Корнелия Нинова: Слагаме началото на разговора за актуализацията – без популизъм, а с реални действия в помощ на икономиката и домакинствата

Четирите партии трябва да излезем с общо решение

„С тази среща слагаме началото на разговора за актуализация на бюджета. Всяка от партиите ще представи своите идеи и ще видим къде имаме допирни точки и кое е приемливо. Предстои ни много работа.  Да няма популизъм, да има реални действия, които да помогнат на икономиката и домакинствата.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова преди срещата между коалиционните партньори, на която ще обсъдят икономически и социални мерки за овладяване на инфлацията и компенсиране на доходите.

Лидерът на БСП посочи предложенията на левицата: “Те са в няколко посоки. Данъчната политика – да помислим за възможностите за намаляване на ДДС и акцизи на горивата и на регулираните стоки. Да обсъдим възможността за необлагаем минимум. Трябва да определим понятие за енергийна бедност, за да могат да се отпуснат енергийни помощи на енергийно бедните. Таван на цените като една много гореща тема, по която имаме различни мнения. Ние ще предложим такива варианти, позовавайки се на опита наложен вече в Испания, Румъния, Унгария и други европейски държави. В социалната тема ще предложим около 4 варианта за преизчисляване на пенсиите. Това е наша стара политика – преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен доход.“

Вицепремиерът Нинова подчерта, че днес е само първият разговор и вероятно ще има още много такива.

„Разбрах, че колегите от „Демократична България“ са свикали утре финансовия съвет за техните предложения. Бихме подкрепили тяхното предложение за увеличаване на прага за регистрация по ДДС, защото така ще помогнем на малкия и средния бизнес“, коментира тя.

Според Корнелия Нинова това е добър старт, за да се покаже добра практика за обсъждане на идеи и вземане на общи решения. Тя изрази надежда, че накрая четирите партии ще излязат с общо решение и няма да има противоречия по политиките.

Министърът на икономиката предупреди, че ако актуализацията влезе в Народното събрание през юни, много бързо трябва да се стигне до съгласие през май.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram