Корнелия Нинова към главния прокурор: Искаме Вашата оставката, обществото не вижда справедливост

През този мандат от БСП сме изпратили 15 сигнала за корупция. Докъде е стигнало тяхното разследване и започвало ли е изобщо?

Уважаеми народни представители,

Уважаеми г-н главен прокурор,

Разбира се, че всеки има право на своето мнение и на своето становище, но смятам, че всичко, което правим и тук, и което предстои да говорим, е политика. Няма как да избягаме от това, защото когато говорим за върховенството на закона, за разделение на властите, за борба с корупцията, както и  Вашата значима роля в този процес, така и нашата, като народни представители, е категорично очертана. Всичко е политика. Самият Вие сте правили политически изказвания. Включително и днешното си изказване завършихте с политически думи.

Позволете преди да говоря конкретно по доклада да извадя нещо пред скоби. Факт, който Ви е известен отдавна, но да го кажа и в залата на Народното събрание – ние искаме Вашата оставка и няма да подкрепим доклада Ви. Защо няма да го подкрепим – защото той е много статистика, без конкретни отговори за важни за обществения интерес въпроси. Разбира се, богатата статистика заслужава уважение, защото зад нея стои трудът на много прокурори, така че нека приемат нашето уважение за това, което са свършили. Но да погледнем отвъд статистиката. Този доклад не дава отговори на важни въпроси, които вълнуват обществото в последните месеци.  Втората причина, поради която няма да го подкрепим, е че по някои значими за всеки българин въпроси докладът дава странни отговори. Третата, поради която няма да го подкрепим и имаме противоречия, това е за мястото и ролята на прокуратурата и контрола върху фигурата на главния прокурор, който и да е това.

Уважаеми г-н Гешев, днес Вие сте главен прокурор, след време може да е друг, но въпросът е принципен – за безконтролността на главния прокурор. Ние от „БСП за България“ предложихме свое решение на този въпрос. На 29 ноември 2019 г. внесохме законопроект, с който се предлага въвеждане на съдебен контрол върху постановленията на прокурора за отказ да образува досъдебно производство, включително и да бъде отменено, както и да се дават задължителни указания от съда на прокурора относно прилагането на закона. В доклада, който днес главният прокурор представя пред нас, той изрично е заявил своето становище по този въпрос и то е отрицателно. Той отхвърля възможността за съдебен контрол върху отказа на прокурорите за образуване на досъдебно производство и много важно – отхвърля го по принципни съображения. Г-н Гешев, първият ми въпрос към Вас е това – какви са тези принципни съображения да не приемате, че съдът може да упражнява контрол върху тези актове на прокуратурата, които засега са безконтролни. Не смятате ли, че това е един от начините да дадем отговор на очакванията, да отговорим на дискусията, да решим проблема.

Второ. Казах, че докладът е статистика, която не отговаря на конкретни, вълнуващи обществото, въпроси. Днес г-н главният прокурор се опита да даде отговори, но като че ли не достатъчно задоволително. Ние разбираме, че Вие трябва да питате разследващите прокурори каква информация да дадете публично, но дали не успяхте да питате тези прокурори – не са ли готови експертизите на записите, снимките на чекмеджето с парите, които обявихте още преди месеци, че правите. Колко време е необходимо, за да отговорите на българското общество – автентични ли са снимките от спалнята на премиера, автентични ли са парите в чекмеджето, автентичен ли е гласът в онези записи, в които има някакви данни за престъпление? Кога мислите, че тези експертизи ще се произнесат – достоверни или не са тези записи и снимки. Не отговорихте, например, на един въпрос, който вчера се обсъждаше в комисия – какво става с разследването срещу г-н Горанов.

Конкретно искам да питам нещо от името на „БСП за България“ и като жалбоподатели и подаващи сигнали мисля, че можете да ни дадете информация по няколко теми. От 2017 г. досега в този мандат на парламента сме пуснали до главната прокуратура 15 сигнала с факти и данни, които сме посочили за корупция по висшите етажи на властта. До ден днешен нямаме информация какво се случва с тези сигнали. Като например със сигнала ни за строителство на преградното съоръжение-ограда на границата между България и Турция. Нямаме отговор на въпроса ни – кои са онези политици, които лично Вие казахте, че са получавали нерегламентирани плащания от КТБ. Какво стана със системата БАЦИС на Агенция „Митници“, където имахме сериозни основания да Ви сигнализираме за умишлен пробив? Хасковогейт – над 30 фирми в едни обществени поръчки за над 50 млн. лв. А сделката за ЧЕЗ и разследването там? Там имаше интересни данни за работа на прокуратурата. Чумата по животните – няколко пъти сме Ви сигнализирали, съдът вече се произнесе, че чума не е имало. Кога някой ще понесе отговорност за това, което се причини на цяла Странджа? Този сигнал е от 2018 г. А концесията на летище София? Концесията за въгледобиви в Пернишко? Обществената поръчка за строителни работи в Сердика? А мнението, изразено публично от директора на НЗОК, че едно лекарство за частните болници се плаща на седем пъти по-висока цена отколкото същото на държавна или общинска болница? Цитирам само част от сигналите, които сме Ви изпращали 3 години. И мисля, че като хора, които сме ги подали, би следвало да получим информация докъде е стигнало разследването по тях, ако изобщо е започвало. Защото касаят представители на управляващите в правителството на Борисов и нас като опозиция това ни интересува.

Следващото основание, поради което няма да подкрепим доклада. Казах, че има отговори на въпроси, които касаят от малкото дете до възрастния човек, които са малко смущаващи. Става въпрос за една много важна тема – чистата вода, въздух и земя на България. Твърдим, че правителствата на Борисов превърнаха България в сметището на Европа и на боклуците от трети страни, извън Европейския съюз. Поздравявам ви за това, по този един случай,  който цитирахте – за този един случай, по който сте започнали разследване за отпадъците. Но във вашия доклад казвате, че сте констатирали 1426 незаконни сметища в България. Прокуратурата го казва. Казвам го за депутатите от ГЕРБ, които като чуят ние да го казваме, скачате и казвате, че лъжем, че търсим някакво оправдание. И 440 замърсявания. Г-н главен прокурор, в главата „Примери за реализирани проверки по надзора на законност“ има тези данни, които аз наричам смущаващи. Почти във всички случаи – и в ТЕЦ „Бобов дол“, и проверката по отношение на водите и замърсяването на Юговска и Чепеларска, и по отношение на изтекъл срок на годност за растителна защита, опасни за човешкото здраве, и всички случаи, които сте цитирали, почти всичко, което сте казали са проверки, възложени на Министерство на околната среда и водите, наложени административни постановления и наказания, които стигат до впечатляващото число от 442 лв. и 5 стотинки месечно за установени нарушения.

Въпросът ми е извън тези проверки, с които сте констатирали изключително тревожното състояние за качеството на води, въздух, земя и на българската природа, не намерихте ли основание, че има престъпление и че някой е извършил такова престъпление и да му повдигнете обвинение или поне  да започнете разследване? Ясно е, че с административните нарушения и наказания е лесно – възлагате на Министерството на околната среда и водите,   наказват ги с  по 442 лв. и те продължават по старому. Колко от тези 1426 незаконни сметища са обект на вашето разследване като престъпление, извършено от някого, защото италианската страна се произнесе, че по отношение  вноса на боклуци оттам става въпрос за италианската мафия. В България има ли такава мафия и българската прокуратура ще я посочи ли в един момент, или ще се задоволява само с констатации по надзора за законност?

В заключение искам да кажа: не търсете политически позиции в предизборна кампания в това, което правим. В продължение на 4 години ви сигнализираме за всякакви случаи на корупция по високите етажи на властта  в правителството на Борисов и когато е имало избори, и когато не е имало. Не обвинявайте нас политиците, че когато си вършим работата да контролираме, особено от опозицията изпълнителната власт, го правим по политически подбуди или за предизборни лозунги. Обратното. Няма никакво значение дали си управляващ или опозиция, ако си държавник, който държи на върховенство на закона, разделение на властите, правова държава,  взаимен контрол на властите.

Голямото предизвикателство пред всички ни – и политици, и юристи, и управляващи, и опозиция   е да  отговорим на все по-нарастващото усещане на мнозинството  хора в България, че няма справедливост. Че богатите, че политиците, правосъдието не ги лови. Ето това е предизвикателството пред всички нас.

12.10.2020 г.

гр. София

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram