Кой е умникът, стреснал хиляди българи?

Хубава работа, ама… българска. Колкото и да е добро едно намерение, когато не е съобразено с никакви правила, е просто глупаво и опасно. Точно това се случи вчера вечерта, когато съобщение за тревога стресна хиляди българи.

Полицията си изми ръцете, съобщавайки, че въпросното стряскащо съобщение „Внимание, опасност!”, придружено с пронизителна аларма, траеща 30 секунди, не е координирано с МВР. Според тях го бил пуснал един от операторите – като имаме предвид, че в GlasNews се обадиха клиенти на Виваком, логично е да си помислим, че точно този мобилен оператор го е пуснал. Така ли е? И ако е така, ще си понесе ли отговорност той?

В официално съобщение от телекома заявиха, че не са били предупредени за това и призоваха властите да вземат необходимите мерки, за да не всяват смут в населението.

В последвало съобщение от МВР изведнъж установиха, че не мобилният оператор е пуснал съобщението, а ангажираният с въвеждането на системата BG Alert изпълнител. Кой е той?

А властите побързаха да ни успокоят и да ни призоват да не изпадаме в паника – не ставало дума за истинска спешна ситуация, това било система, която се разработва съвместно от МВР и министерството на електронното управление. И било тест на теста. И било техническа грешка – не трябвало да се изпраща до всички абонати.

Въобще… грешка до грешка, довела до паникьосване на хиляди. Иначе от Виваком също ни „успокоиха”: Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“.

Дано!

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram