КНСБ настоява депутатите да отложат либерализацията на пазара за ток

От КНСБ излязоха с позиция по отношение на президентското вето, наложено върху промените в Закона за енергетиката, късаещи либерализацията на пазара за електрическа енергия. 

В своята позиция синдикатите настояват цялостна оценка на въздействието върху всички участници на пазара на електроенергия – домакинства, производители, търговци.

Според тях премахването на цените на регулираните цени за битовите потребители на ток ще доведе до тежки социални проблеми поради „опасността от рязък скок на цените и невъзможността на битовите потребители да се адаптират към новите условия“.

От КНСБ заявяват, че в България близо 2 млн. българи са енергийно бедни и не могат да покрият разходите си за отопление, а 28% не могат да поддържат дома си достатъчно топъл. Синдикатите припомнят, че и България е сред страните с най-висока енергийна бедност в ЕС. 

КНСБ настоява за отлагане на реформата на пазара с оглед осигуряване на достатъчно време за адаптиране към промените, като се предвиди създаването на фонд, който целево ще компенсира енергийно бедните домакинства, прилагането на диференциран подход и целеви компенсации за енергийно бедните домакинства и други.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram