Кмет ще обядва в училищни столове, за да проверява храната

Районният кмет на „Триадица“ в Димитър Божилов измисли нетрадиционен начин за контрол на храната за учениците – той ще обядва ежеседмично с храна от училищните столове на територията на района, избрани на случаен принцип, за да проверява лично какво е качеството и количеството й. Това обяви самият той във фейсбук страницата на столичния район, където е пуснал и снимки от първия му обяд – в стола на 22-ро средно училище „Георги С. Раковски“.

От поста му става ясно, че той и заместникът му Руслан Баждеков вчера са опитали от спаначената супа, виенския шницел, месото с ориз, картофената салата и десерта, сервирани на децата от 22-ро училище. „Днес кметът на „Триадица“ и неговият заместник обядваха заедно с най-малките – учениците от първи клас в училището, за да проверят качеството и количеството на предлаганото меню. Нарушения не бяха открити“, съобщава кметът. Той обещава да продължи да се храни всяка седмица в училищни столове, избрани на произволен принцип, „като мярка за своевременен и постоянен контрол“, и лично да инспектира качеството на предлаганата храна, сроковете за доставка и грамажа й.

Няколко дни по-рано той прекрати с предизвестие договора с фирмата-доставчик на храна в 126 ОУ „Петко Тодоров“. Районната администрация се самосезира след сигнали на граждани в социалната мрежа за нередности в качеството и количеството на доставяната храна. По-конкректно става дума за обяд за 4.50 лв., който изглежда като супа, а би следвало да е пюре с пуешко. Божилов лично участва в проверката на терен заедно с представители на столичната РЗИ, РУО-София, Областната дирекция по безопасност на храните и др., на която бяха констатирани проблеми.

РЕАКЦИИ

Особено любопитни са реакциите на гражданите под поста на Божилов. Много хора го поздравяват, наричайки инициативата му „прекрасна“, „чудесна“ и „пример за отговорност“. Доста обаче го и критикуват, смятайки, че става дума за поредната пиар показна акция за „лъскане на имиджа и егото“. „Защо извънредната кметска проверка отива с конвой от журналисти и камери, и дали просто ей така кметът е решил днес да отиде да хапне в стола на 22ро. Дали вярвате във внезапните решения, на момента изпълнени, с непредупредено ръководство на училището и стопанисващ стола?“, пита гражданин. „Следващата проверка да бъда ли добър пророк и да позная, че ще е втора английска в стрелбище?“, споделя и друг, който не вярва в случайния принцип на проверките. Трети пък се чуди ако трябва кметът да ходи да обядва всеки ден в училището, за да е качествена храната, то как ще си върши останалата работа. „Освен това, контролът върху качеството не се ли упражнява от някоя институция, която има нужните умения и апаратура, а не от субективния вкус на един човек, макар и той кмет?“, пита той. В негова подкрепа е и изказването на друг гражданин: „Гол хляб, поставен на табла, дали е или не е нарушение на предписанията на Министерство на здравеопазването?“.

ОЩЕ РАБОТА

„Моля да проверите напредъка на стола в 104 0У „Захари Стоянов“, тъй като там строежът му се точи с години. Едното ми дете вече завършва без стол, очертава се и второто да не знае какво е това, сигнализира гражданин районния кмет. „Покривът на столовата в 121 СОУ“ Г. Измирлиев“ е пред срутване. А храната е под всякаква критика“, уведомява го втори. „Очакваме с нетърпение проверка в 73 СУ! Въпреки, че има уверения, че са проведени разговори с фирмата доставчик, качеството на храната все още е съмнително“, създава му работа и трети софиянец.
 СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram