Кирил Петков: Няма да подкрепим ГЕРБ, пред тях сега има три варианта

Нашата цел е след пет пъти ходене на избори да предложим решение на проблемите на българските граждани. Ние сложихме всички карти на масата. ГЕРБ знаят, че няма да получат подкрепа от нас и това оставя три варианта пред тях. Това заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков в ефира на БНТ.

По думите му първият вариант е ГЕРБ да потърсят подкрепата на БСП и ДПС, но по този начин Борисов ще трябва да задоволява техните интереси в подобна коалиция. Вторият вариант според Петков са нови избори, които не биха довели до съществена промяна в политическата обстановка. Като опция номер 3 той посочи подкрепа на ГЕРБ за правителство на малцинството с втория мандат, начело с академик Николай Денков.

Ако ГЕРБ искат да имат контрол върху управлението на държавата, те могат да го направят чрез председатели на комисии. Готови сме да има отстъпим комисии, ако нашето правителство получи подкрепа. Изборът на Борисов в момента е да се върнем към задкулисието, ходим пак на избори или да поставим приоритетите на България на първо място, допълни Петков.

Лидерът на ПП изтъкна, че Николай Денков е сред най-добрите учени в света и че би било уникален шанс за България той да застане начело. Петков заяви, че само с Правителство на малцинството с пълен контрол от парламента може да изпълнят националните приоритети като членство в еврозоната и Шенген, както и приемането на законите по ПВУ.

Петков коментира и предложения проектокабинет от ПП/ДБ. По думите му Николай Денков сам е подбрал хората в екипа си. Той поясни, че лидерите на водещите партии в коалицията умишлено са направили стъпка назад.

По отношение на бюджета Петков посочи, че това е задача номер едно пред това народно събрание. Той бе категоричен, че дефицитът трябва да е под 3 процента. Според него няма по квалифициран за това от Асен Василев, като добави, че само за часове той е намерил две големи грешки в проектобюджета на служебния кабинет.

Кирил Петков коментира и инцидента с кортежа на главния прокурор. Според него покушението срещу Иван Гешев е сериозен удар по имиджа на България. Изглеждаме като Колумбия през 90-те години, каза още той.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram