Карантинираните няма да могат да гласуват

Карантинираните няма да могат да гласуват, ако нямаме законодателни промени в тази насока – това коментира пред БНР Алексадър Андреев – председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват, напомни Андреев. Гласуване по пощата, ранното гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна, добави той.

Гласуването по пощата, например, изисква активната регистрация на избирателите –  за да получат предварително документацията, свързана с гласуването. Законово това не е възможно в България Логиката на това гласуване е различна от тази в България, обясни Андреев.

Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки, които да позволят провеждане на изборите и ограничаване на възможността за заразяване, каза още Андреев пред БНР.

Александър Андреев припомни, че на 7 декември (понеделник) изтича срокът за подаване на заявления по обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram