Карадайъ цитира Мартин Нимьолер и призова всички да осъдят погазването на Конституцията и законите

Народът поиска промяна, истинска работеща промяна, а не подмяна, Ние от ДПС искаме промяната да се случи. ДПС винаги е апелирало в реформи във всички сектори в годините назад. Няма да подкрепим предложената програма, структура и състав на МС, защото не сме участвали в никакви разговори за тях. Ще бъдем конструктивна опозиция.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната прибуна по време на извънредното заседание на Народното събрание днес, на което се гласува правителството на Кирил Петков.

„Народът направи своя избор и постави сложни задачи на своите избраници. Народът иска промяна, не подмяна. ДПС също иска промяна. Отлагане на необходимите реформи не може да се допуска,” категоричен бе Карадайъ.

По думите му кризите няма да се решат с липса на институции, още по-малко с анти-ДПС риторика и агресия.

„Ние от ДПС ще подкрепим нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, които гарантират решаване на кризите“, допълни още председателят на ДПС.

„ДПС винаги реагира, когато се погазват правата и свободите на българските граждани. Така беше и при управлението на ГЕРБ. Много често бяхме сами. Сега е същото. За избирателите на ДПС днес аналогията с тоталитарното време е факт. Ние имаме своето обяснение. Случващото се е вследствие от мълчанието на органите, институциите и гражданските организации в продължение на повече от 10 години. Демокрацията в България се намира в сложен етап на своето развитие. В парламентарната република на Народно сърание се пада основната задача да възстанови демокрацията“, каза още Карадайъ.

По думите му българските граждани очакват спешно решаване на кризите, на проблемите и повишаване на доходите.

„България има нужда от редовен кабинет, който да покрие тези очаквания. Планът за възстановяване и оперативните програми изостават, а за тяхното приемане има изискване за върховенство на правото. Ако искаме върховенство на правото, с думите и най-вече с делата си, трябва да докажем това“, допълни още той.

Той отчете, че безкритичното допускане на нарушаването на Конституцията и законите, както и грозните прояви на полицейщина, ерозират демокрацията и държавността и не могат да имат никакво оправдание.


Карадайъ цитира думите на Мартин Нимьолер, един от най-известните противници на нацизма:

„Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори…“

Председателят на ДПС призова всички да осъдят погазването на Конституцията на Република България и законите на страната, както и полицейщината.

„И да застанем под истинското знаме на демокрацията и държавността. Нека да защитим демокрацията и държавността днес, за да сме спокойни за бъдещето на нашите деца и внуци утре.

Уважаеми госпожи и господа, ние от ДПС няма да подкрепим предложената програма, структура и състав на Министерски съвет, защото не сме участвали в никакви разговори за тях.

Но ние ще бъдем конструктивна опозиция и ще дадем своят принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, възстановяването на демокрацията и държавността и защитата на правата и свободите на всеки български гражданин“, заяви още Мустафа Карадайъ.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram