Кантарджиев: Няма да има голяма грипна вълна


Няма да има голяма грипна вълна заради противоепидемичните мерки. Епидемичното разпространение на грипния вирус ще дойде февруари. Това каза проф. Тодор Кантарджиев – консултант по ваксиниране към Столична община, в предаването „Тази събота“ по бТВ. Инфекцията на коронавируса може да се разпознае от грипната по това, че се развива бавно, в продължение на няколко дни, докато симптомите при грипа са остри и резки, обикновено се проявяват изведнъж, обясни проф. Кантарджиев.

Вариантът Омикрон има изключително бързо разпространение, подчерта епидемиологът, а покритието на ваксините е значително по-ниско, отколкото при предишните варианти. Той посочи, че „Астра Зенека“ не дава добро покритие срещу Омикрон, а ваксинираните с нея българи са около 300 000. Проф. Кантарджиев препоръча те да направят трета подсилваща доза с друга ваксина, за да се засили имунитетът им.

Проф. Кантарджиев заяви, че Асена Сербезова организира среща на представители от БЛС и експерти, за да се дискутира ролята на лекаря във ваксинационната кампания. „Страхът е дългата сянка на незнанието“, заяви епидемиологът.

Той определи новия здравен министър като борбена, много информирана и много добър администратор. „Тя е наясно с ваксините, с лекарствата, със структурата, познава системата на здравеопазването“, коментира Кантарджиев./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram