Йово Николов: ПП бяха сварени като жаба в топла вода от Борисов

„Българската политика се движи в различни пресичащи се орбити. Често една от тях е криминалният свят“. Това заяви пред БНР Йово Николов, журналист от вестник „Капитал“.


„Политическата класа не може да се изчисти от криминалните елементи в своите редици. Партиите, които идват на власт, много бързо влизат в корупционни схеми.


Не виждам причина един човек със спорна репутация, какъвто беше Алексей Петров, да участва в политически процеси, отбеляза Николов.

„Алексей Петров беше сложна личност. Той имаше способността да внушава на обществото и журналистите собствената си значимост в различни процеси. Аз го познавах. Странно ми е защо е необходимо Борисов да търси посредничеството на този човек, за да се срещне с официална партия, каквато е ПП“.

ПП бяха сварени като жаба в топла вода от Борисов, заключи журналистът.

Йово Николов коментира и случващото се около Васил Божков.

„Този пинг-понг, който се получава между Васил Божков и прокуратурата, е много интересен. На мен ми се струва, че това е някакво отвличане на вниманието. Действията на прокуратурата не са достатъчно прозрачни, за да разберем какво се случва.

Посланията на Божков не винаги водят към истинността на неговите действия. Той е бил част от проблема, а не от решението. Тезата му, че е бил рекетиран и е плащал такса „Спокойствие“ би била реална, ако той беше подал сигнал в прокуратурата“

Николов все пак отчете и факта, че прокуратурата е силно зависима от политическата класа.

„Смяната на Гешев със Сарафов е смяна на играчи в един и същи модел. Докато този възел не бъде разкъсан, ние няма как да имаме надежда, че обществото ни ще получи справедливост“.

Журналистът анализира казуса с наводненията и загиналите с Царево.

„Да, имаше много дъжд, но го има и хроничният проблем с незаконното строителство и с почистването на деретата, с обследването на пътищата. Ако всички тези неща бяха извършвани регулярно, тези трагедии нямаше да се случат. Щетите щяха да бъдат много по-малко“.

Йово Николов посочи и решение на проблема с пияните и дрогирани шофьори по пътищата.

„Държавата има проблем с това, че не въздава санкция. За 5 години МВР не е успяло да събере 400 милиона лева от глоби за превишена скорост. Тези пари е можело да влязат във Фонда за безопасност. Санкцията има възпираща функция, когато бъде налагана. Непрекъснатото увеличаване на глобите и наказанията нямат абсолютно никакво значение, след като не се прилагат. Трябва да се намери начин за връчване на фишовете. Светът е толкова технологичен“

КАТ, МВР, община и ТОЛ система би трябвало да започнат да си говорят, обясни още той.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram