И асфалтът на Лъвов мост се напука. Общината: Причината е в големите температурни колебания

И асфалтът на Лъвов мост се напука, предаде репортер на БГНЕС.

Големи пукнатини се виждат в асфалтовата настилка на емблематичния столичен мост и кръгово, което беше построено през 2014 година и струваше на общината 28 милиона лева.

По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова обяви в телевизионно интервю, че вече е наредила проверка.

През 2014 г. „Лъвов мост“ бе основно ремонтиран, като бе изградена естакада. Ремонтът струваше на общината 28 млн. лева. Той предвиждаше изграждане на кръстовище на две нива.

Ремонтът върна стария облик на моста от началото на 20-и век. Бяха поставени ретро фенери, пейки, висящи саксии.

По изчисленията на общината между 7.30 ч. и 19.30 ч. около 28 000 автомобила преминават през кръговото.

По-късно от Столична община излязоха и с резултати от огледа, като се оказа, че пукнатините са в резултат на постигнатите широки граници между най-ниските и най-високи температури в рамките на дни.

„Пукнатината на асфалта се намира на мястото на направените фуги за топлинни деформации (дилатационни фуги). Изпълнението на тези работни фуги е задължително, защото те осигуряват сигурността и устойчивост на съоръжението при температурни колебания. В последните дни заради големите температурни колебания – от +15 до -15 – фугите са поели промените, като на положения върху тях асфалт се е появила пукнатина. Дилатационните фуги са в гаранционна поддръжка и при подходящи метеорологични условия ще се обработят с необходими материал. При обстойния оглед на цялото съоръжение на Лъвов мост е установено, че всички работни фуги изпълняват своите функции““, уточняват оттам.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram