Исканията на протестиращите полицаи са състоятелни, категорични са членовете на Съвета по вътрешните работи към НС на БСП

Ако не бъдат удовлетворени служителите на реда, са под въпрос здравето и сигурността на гражданите

Исканията на протестиращите полицаи за увеличение на заплатите са основателни, смята Съветът по вътрешни работи към Националния съвет на БСП. Днес членове на съвета  проведоха заседание, а сред обсъжданите теми бе и протестът на служителите на МВР с настояване за повишаване на доходите им.

„Исканията на протестиращите полицаи  за увеличение на заплатите им са основателни, тъй като те бяха ощетени два пъти през тази година. Приета бе промяната в Закона за заплащане на извънредния труд, която ще влезе в сила едва от 1 януари 2020.  Предложението на БСП да влезе в сила веднага, беше отхвърлено.” Това заяви председателят на Съвета по вътрешни работи към Националния съвет на БСП Веселин Пенчев по време на заседанието.

„Отпадането на служителите на МВР от списъка с 33 ведомства, които ще получат 30 процента увеличение на заплатите е крайно несправедливо с оглед на това, че през тази година полицаите бяха поставени пред доста сериозни изпитания. На първо място с пандемията, а след това – с протестите”, отбеляза още той.

По думите му служителите на МВР са били и на първа линия в борбата срещу ковид. Пенчев подчерта, че ако не се стигне до споразумение между тях и управляващите, се поставя под въпрос как правителството ще осигури сигурността и здравето на българските граждани.

Съветът по вътрешни работи е един от 17-те на новосъздадената структура към Националния съвет на БСП, която трябва не само да идентифицира проблемите и откритите въпроси в българското общество, но и да предложи начини за тяхното решаване.

Културата и медиите отново не са приоритетни ресори в Бюджет 2021. Това е категоричната позиция на членовете на Съвета по култура и медии към НС на БСП.

По време на днешно заседание на Съвета, председателят му проф. д-р Светлана Шаренкова заяви: „Бюджет 2021 отново не дава надежда, че сферата на културата и медиите ще бъдат приоритетни. Има сфери, в които бюджетът е драстично увеличен, без да бъде подробно описано разпределението на сумите, а в същото време не се предвижда увеличение на средствата за сценичните изкуства и филмовите творци“.

Според проф. д-р Шаренкова предстои разработването на проекти на стратегически и политически документи и алтернатива на предложенията на управляващите. „Набелязани са и много нови имена на големи български творци, които са ляво настроени и искат да станат част от структурата“, поясни тя.

Проф. д-р Шаренкова оглави преди близо месец Съвета по култура и медии към Националния съвет на БСП. Той, както и останалите 16 съвета, са нова структура в левицата, предложена от председателя Корнелия Нинова.

Заседание проведе и Съветът по младежта и спорта, а на него председателят му Иван Ченчев подчерта: „Още в миналия алтернативен бюджет за 2019 г. от ПГ на „БСП за България” направихме предложение за увеличение на средствата за високи постижения и за млади хора – тогава те го отхвърлиха. В бюджета си сега предвиждат 15 млн. лева увеличение за тях. Изпълнили са нашия бюджет”.

Ченчев е категоричен: „Ще имаме много по-добри разработки в областта на масовия и ученическия спорт с цел подпомагане на младите хората и подобряване на здравния им статус”, заяви още той като уточни, че към момента според статистиката всяко трето дете е склонно към затлъстяване или е с наднормено тегло. 

Разработването на ресорни политики от Съвета за младежта и спорта в тези две области е приоритет за членовете му, който трябва да даде отговор на съвременната реалност като удовлетвори нуждите на поколението млади хора.

Пилотните заседания на четири от Съветите вече са факт тази седмица. Сред основните задачи на 17-те експертни Съвети, функциониращи към Националния съвет на партията, са анализирането на работата на ресорните министри в сегашното правителство и изготвянето на платформата на БСП за предстоящите парламентарни избори на базата на „Визия за България”. С формирането на Съветите и началото на тяхната работа БСП реално влиза в предизборна кампания и дава ясна заявка пред обществото, че е готова да поеме управлението на България.

27.10.2020 г.

гр. София

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram