Институциите не третират удара вкъщи като престъпление, призна Емил Дечев

И в момента в законодателството има условия за бърза и адекватна защита на жертвите на домашно насилие, но най-големият проблем остава в координацията, а и самото възприятие на насилието в институциите. Това обясни в студиото на Нова телевизия заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. На практика обществото е изпреварило държавата в начина, по който възприемат и реагират на агресията и домашното насилие, продължи

разсъжденията си Дечев.

Според него ако случаят Дебора е бил станал през 80-те години на 20 век или в двете десетилетия след това реакцията на самото общество би била съвсем различна и не би имало такава емпатия и категорична и изявена подкрепа за жертвата. Не така обаче са реагирали институциите и държавата, според Дечев, който макар и да не каза директно, намекна, че точно институциите са изостанали в разбирането си и съответно в действията си спрямо агресията и домашното насилие. Като пример обаче Дечев посочи, че случаят на насилие спрямо Дебора не е влязъл още при първия сигнал в ежедневния бюлетин на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

А защо този сигнал не е попаднал в бюлетина на ОДМВР – може да е заради неглижиране, но и заради прикриване. Тази версия трябва задължително да се провери, заяви зам.-министърът и направи аналогия със случая Георги Семерджиев, който с автомобила си уби две млади момичета на столично кръстовище. Там имаше още в началото сериозни подозрения за полицейски и/или прокурорски чадър.

Българите, които издържат с данъците си институциите, не усещат тези институции да си вършат своята работа ефективно„, обясни Дечев, който е доволен, че вече нетърпимостта в обществото е налице. А институциите трябва да започнат да възприемат и удара в дома, между четирите стени, като престъпление, точно както се възприема удара на улицата като престъпление. Това мислене трябва да се промени, голям проблем е не толкова законодателството, а в културата и реакцията, настоя Емил Дечев.

Затова и се предвижда обучение както на полицаите, съдиите и прокурорите, така и в образованието.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram