„Имам среща с бухалките“. Васил Божков се прибра в България

„Кацнах. Имам среща с бухалките. Бъдете здрави“. Това написа във Фейсбук санкционираният по „Магнитски“ хазартен бос Васил Божков след пристигането си в София в петък следобед. Веднага пристигането си на летище „София“ той бе отведен на медицински прегледи, които са решаващи за това дали ще бъде задържан под застража. 

Завръщането на Божков се случва само ден след погребението на Алексей Петров, който бе застрелян на 16 август край Драгалевския лифт

Софийската градска прокуратура обяви, че ако Божков се върне, гранична полиция трябва да го арестува, защото е обявен за издирване.

Спрямо Божков има наложена мярка за задържане за срок до 72 часа След установяването на лицето, органите на МВР следва да го предадат на представители на досъдебното производство, а именно – следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по три броя наказателни дела„, се казва в съобщението.

Информацията е изненандваща. До момента се знаеше, че той е с 19 обвинения, но през последните години прокуратурата упорито мълчеше за тези производства. Най-известните дела са за укриване на такси от хазартен бизнес за 700 млн. лв., обвиняем беше като лидер на група за убийства и изнудване, имаше дело за държавен преврат и за незаконно държане на културни ценности, което са най-малко четири различни дела.

Прокуратурата допълва, че Божков следва да бъде разпитан в качеството му на обвиняем, като след това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, която следва да се определи от съда.

МВР е наясно с намеренията на Божков да се прибере в България, коментира вътрешният министър Калин Стоянов.

Това означава, че ще бъде посрещнат и ние ще изпълним това, което следва да направим като Министерство на вътрешните работи. Евентуално ще му бъдат повдигнати обвинения, ще се наложи мярка за неотклонение и т.н.„, заяви той.

Преди два месеца беше спряно едно от делата, по което Божков беше обвиняем като подбудител. Според прокуратурата има данни за подбудителство и към убийствата на още двама души, чиито инициали са А.П. и Б.С. Причината за спирането на делото бе, че отсъствието на Божков е непреодолима пречка процесуалните действия да продължат.

При гледането на мерките за неотклонение на част от арестуваните покрай Божков през 2020 г. се говореше за свидетелски показания, които го свързвали с неуспешния атентат срещу Алексей Петров, извършен през 2015 г. За него бе осъден украинецът Роман Логвиненко.

По закон Божков трябва да бъде арестуван на летището. Малко вероятно е той да се прибира в страната, без да е получил някакви гаранции от прокуратурата, че няма да бъде задържан в ареста за постоянно.

В самото начало на конфликта между бившия главен прокурор Иван Гешев и Бойко Борисов хазартният бос обяви, че е готов да се върна в България като защитен свидетел. Тогава обаче той не изпълни заканата си, като неофициалните информации бяха, че Божков е преценил, че Гешев е в твърде слаба позиция, за да изпълнява някакви ангажименти.

Свидетел срещу Борисов и Горанов

През пролетта на 2022 година полицията задържа лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов заради твърденията на Божков, че е платил над 60 милиона лева рушвети, тъй като е бил изнудван покрай хазартния си бизнес.

Още на следващата сутрин тримта бяха освободени от прокуратурата на Иван Гешев, а обвинения не бяха повдигнати. Разпит на Божков така и не бе проведен, което ще може да се случи след завръщането му в България.

Още от самото начало на това производство прокуратурата демонстрира нежелание да се занимава с него. Държавното обвинение заяви, че всички следствени действия са били опорочени, защото са извършени от разследващ полицай.

В същото време финансовото министерство на САЩ намери достатъчно доказателства за тезата на Божков, че е плащал 20% от печалбата на „Национална лотария“ към управляващата „shaika“, за да получи данъчно изключение за бизнеса си. Заради тези обвинения Владислав Горанов бе санкционира по глобалния закон „Магнитски“.

След съобщението, че финансовият министър на бившия премиер Бойко Борисов е санкциониран от САЩ за корупция, от държавното обвинение заявиха, че твърдения относно негови действия се разследват.

Делото във ВАС

В края на миналата година държавата окончателно загуби най-важното данъчно дело. Върховният административен съд (ВАС) през ноември 2022 г. обяви за нищожен акт на бившата Държавна комисия по хазарта, според който „Еврофутбол“ дължи 329 млн. лв.

По искане на бившия главен прокурор Иван Гешев през март тази година Върховният административен съд образува тълкувателно дело заради разнопосочни решения на съдилищата по данъчните дела на фирмите на Божков.

Върховните съдии ще решават дали председателят на бившата Държавната комисия по хазарта е могъл да издава актове за установяване на публични държавни вземания, както и дали е нищожен акт за установяване на публично държавно вземане на председателя на комисия по хазарта.

Ако ВАС реши, че шефът на комисията е могъл да издава тези актове, се отваря възможност за пререшаване на делото за 329 милиона лева от „Еврофутбол“.

Медиапул

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram