Имаме 65 съдебни лекари, трябват 180

Не повече от 65 съдебни лекари работят в страната, а са необходими около 180. Това каза доц. Александър Апостолов, председател на Българското дружество по съдебна медицина.

На 9 август за обществено обсъждане беше публикуван проектът на медицинския стандарт по съдебна медицина и деонтология.

В понеделник на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в парламента бяха изслушани министърът на здравеопазването Христо Хинков и председателят на Българското дружество по съдебна медицина доц. Александър Апостолов за правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза, както и определянето на вида на телесна повреда. Повод стана случаят с насилието над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. 

Според доц. Александър Апостолов предложеният проект за стандарт по съдебна медицина трябва да се прецизира. Бихме могли да направим някои неголеми промени и да се получи не лош първоначален вариант на медицинския стандарт. В сегашния проект се указва, че съдебномедицинската дейност в болниците ще може да се осъществява в клиники, отделения или лаборатории по съдебна медицина от трето ниво на компетентност.

По изключение се допуска в болниците тя да може да се извършва от съдебен лекар в рамките на отделение или клиника по „Обща и клинична патология“, при спазване на разделението на патологоанатомична и съдебномедицинска работа. Доц. Апостолов посочи, че по време на общественото обсъждане ще предложат да отпадне изискването за третото ниво на компетентност, защото някои болници не могат да отговорят на него и това ще обезсмисли идеята. По думите му в проекта има и думи, които противоречат на други документи, което би трябвало да се прецизира.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram