Икономисти: Ще удържим дефицита, инфлацията зависи и от дерогацията


„Това е рекорден бюджет за България като разходи. Има основания да се притесняваме, може да се окаже, че дефицитът ще бъде по-голям, отколкото ни се иска и ще има една актуализация догодина. И потребление, и инвестиции, се забавят. Европейската, германската икономика не са добре, 4 държави от еврозоната са в рецесия официално. Самата еврозона реално флиртува с рецесията, при нас това се забавя“. Това заяви икономистът Кузман Илиев в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS в коментар за икономическата ситуация в страната и приетия Бюджет.

Според него ще има кредити, които няма да могат да бъдат обслужени, ще има и загуби. „Самият цикъл се променя, големите печалби на банките ще трябва да се капитализират като буфери срещу загубите“, обясни Илиев.

Икономистът Румен Гълъбинов смята, че на българската икономика ѝ предстои да догонва средноевропейските нива на доходите. „Увеличени са разходите за национална сигурност и отбрана, което трябваше да стане. Може би са надценени приходите, които ще се получат в бюджета. В тази ситуация вероятно ще бъде удържан 3%-ия дефицит, защото най-после ще получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза той.

По думите му е важна ролята на българското управление за балансиране на общите ценови нива, защото цените в българските магазини доближават средните нива на цените в съседните ни държави. „Важно е как ще се отрази дерогацията, дали за Великден няма да сме свидетели на по-високи цени на храните“, допълни Гълъбинов.

Кузман Илиев смята, че може да се наложи страната ни да връща пари, защото нямаме капацитет да реализираме заложените проекти в Плана за възстановяване и устойчивост. „Безработицата се покачва – 5,5% за ноември, а беше 4,2% предишната година. Тя се увеличава при младите хора в Северозападна България. Повдигането на минималната работна заплата, на минималния и на максималния осигурителен доход са тежест за бизнеса. Това се случва, когато падат приходите на компаниите“, допълни Кузман Илиев.

Той изтъкна и демографските рискове пред страната ни – хората отиват да работят в големите градове или в чужбина, увеличават се пенсионерите за сметка на работещите. „Запустяват цели региони, които в един момент може да бъдат поискани от нашите съседи, за съжаление – в такива времена живеем“, допълни Кузман Илиев./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram